Filatelista

22

године. 20 У вези законског предлога, надпоручник Антон Вукелић поднео је 27. јануара 1942. године предлог Министарству унутрашњих послова ради организације цензуре-21 У предлогу за увођење цензуре Вукелић истиче да је за врме првог светског рата водио цензуру писама српских заробљеника у Аустро-Угарској. Такође реорганизовао је цензуре у Београду и Цетињу. По његовом мишљењу огромна количина поштанских пошиљака која долази у Загреб и одлази из Загреба, искључује прецизан преглед. Површна цензура се мора одбацити. Да би се то избегло било би потребно у важним среским местима организовати мале подружнице. Загребачка цензура требала би као главна да има 40-50 цензора.

По том питању одржана је 26. новебра 1941. године седница на којој су учествовале меродавне личности као и сам Вукелић.22 После седнице Вукелићу су поверене предрадње око организације и устављања војне цензуре.

Међутим, ово решење је одлагано, а у пошти није се могла добити просторија. Такође се сазнало да је Равнатељство за јавни ред и сигурност у главној пошти успоставило своју нову цензуру, која је била поверена студентима и девојкама јер службеници нису били поуздани. Одбила се и сарадња са Вукелићем.

На тај начин сматрало се да је било онемогућено успостављање војне цензуре, па је затражена одлука по овом предмету.23

(О свему овоме био је извештен 15. јуна 1942. године главни штаб домобранства уз нагласак да се желела организовати цензура без суделовања војске. О овоме су били извештени и меродавни фактори који то питање нису разматрали јер су сматрали да Равнатељство уводи цензуру самостално. 2

Законском одредбом била је укинута УНСА 22. јануара 1943. године, која је била установљена 16. августа 1941. године. Сви послови ове службе пренети су у надлежност Министарства унутрашњих послова. 25

Због неповерења према службеницима оружаних снага, на овј начин формирале су се паралелне службе.

Међутим, практично сав посао био је у надлежности Ивештајног одељења, Главног штаба оружаних снага.

После извештаја Главном штабу, аутор није имао могућности да узме на увид документе коме је дифинитивно поверено вођење цензуре.

Ипак, на основу неких докумената о организацији цензуре Министарство оружаних снага је организовало и спроводило војну цензуру. То је такође уочљиво из поштанских пошиљака, јер су у току 1944/45 године били у употреби нови облици жигова. Из употребе су нестали жигови разних власти. Али ту је и крај рата.

Тачан датум почетка рада Цензурног одсека аутору је непознат, али на основу документа од 3. маја 1943. године о попуни одсека вишим службеником као и да одсек мора почети са радом већ исте недеље наговештава се почетак рада цензурног