Filatelista

13

Др Војислав Мићовић, Београд ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА МИЛАНО 98

времену од 14. октобра до 1. новембра у Милану је одржана Светска У на изложба МИЛАНО 98. На овој смотри филателије, једној од највећих у свету током ове године, учествовало је преко 500 излагача са својим филателистичким збиркама које су задовољиле најстрожије критеријуме међународног жирија.

Учествовали су излагачи из 60 земалја међу којима и Југославија. Као и много пута до сада, југословенски излагачи остварили су запажен успех. Наши филателисти добили су висока признанја: Миомир Арсић добио је позлаћену медаљу за збирку претфилателистичких писама Кнежевине Србије, Наташа Чубраковић за збирку “Цензуре у Југославији 1944-45" добила је такође позлађену медаљу, док је Никола Љубићић награђен са великом сребрном медаљом за збирку “Поштанска историја Ужица 1840-1948". Часопис “Филателиста“ Савеза филателиста Србије освојио је бронзану медаљу, а Фехер Илеш за збирку Упоредни развој југословенске и мађарске књижевности добио је диплому у класи тематске филателије.

На изложби постављено је око 200 продајних штандова, а учествовало је стотињак поштанских администрација. Заједница југословенских ПТТ била је представљена преко Друштвеног предузећа “Југомарка". Том приликом вођени су разговори око унапређења сарадње и емисионих политика издавања поштанских марака.

У времену трајања изложбе одржан је Конгрес Светске филателистичке федерације. Делегацију југословенских филателиста предводио је председник Савеза филателиста Југославије, др Војислав Мићовић. Делегати из 70 земаља прихватили су неколико предлога нашег савеза који су се односили на поједностављиванје царинскиог поступка приликом доношења збирки из земаља које нису чланице Европске уније, затим предлог за обезбеђивање здравствене заштите за националне комесаре и чланове жирија и друге предлоге везане за рад ове светске организације.