Filatelista

располагању посетиоцима.

Свечаном отварању Изложбе присуствовао је велики број званица, тако да је изложбена сала у павиљону “Цвијета Зузорић" била мала да прими све заинтересоване. Изложбу је отоврио председник СФС-а Владимир Мојсовић. У свом говору председник се осврнуо на настанак Савеза, његове активности у протеклом периоду и плановима за даљи развој.

Приликом отварања Изложбе извршена је и свечана промоција пригодне поштанске марке која је посвећена 50-годишњици Савеза филателиста Србије. Ова марка је издата у оквиру традиционалног издања “Дан марке" и пуштена је у оптицај на дан отварања Изложбе. Марка је номинале 6 динара. Као мотив на марки послужио је знак прославе јубилеја 50 година СФС. Веома успела ликовна обрада марке дело је академског сликара Радомира Бојанића из Београда. Штампана је у Заводу за израду новчаница у Београду техником једнобојне дубоке линијске штампе у тиражу од 37.000 комада, а у шалтерским табацима од 25 комада.

Приликом отварања изложбе извршена је промоција монографије “Блиставих 50 година“ аутора Војислава Беговића у издању Савеза филателиста Србије. Ова монографија ће остати као трајан допринос и осврт на првих 50 година рада Савеза. Сажето, а довољно јасно и прецизно са сликама најзначајнијих догађаја и филателиста, аутор је успео да прикаже активност Савеза кроз успоне и кризе, пратећи их из године у годину. Аутор је стрпљиво прикупљао грађу, идући и тражећи од једног филателисте до другог податке и занимљивости у вези Савеза. На жалост, није увек наилазио на спремне саговорнике. У том смислу монографија није обухватила неке детаље из рада Савеза, али то није кривица аутора већ свих нас који се нису одазвали сарадњи.

Свечана академија одржана је 30. септембра у београдском позоришту “Атеље 212", уз изузетан уметнички програм у коме су учествовали, међу осталима, Бора Дугић на флаути и дует браће Теофиловић. Догађај су увеличали својим присуством и председници Мађарске и Грчке филателистичке организације и представници

__Бугарске и Румуније. Они су пренели своје најсрдачније честитке Савезу · филателиста Србије уз пригодне поклоне. Свечаности су присуствовали и високи званичници Заједнице југословенских ПТТ на челу са генералним директором · Вучићем Чагоровићем и замеником генералног директора Драганом Перићем, који | је у одсуству господина Алексе Јокића, примио високо признање Савеза филателиста ) Србије. Поздрављајући слављенике и госте, помоћник генералног директора ЈП ПТТ " "Србија" за поштански саобраћај Милан Брујић је надахнуто говорио о поштанској | марки и њеној улози. Том приликом је нагласио да је поред грба, химне и заставе | Као препознатљивих државних симбола стоји и поштанска марка, па су многе земље уданас препознатљиве управо преко својих поштанских марака. “Поштанска марка