Filatelista

. и

|

5)

Вуковића незавршава се целинама. већ захвата и познавање поштанске историје са територије бивше СФРЈ, а круна његовог филателистичког рада и истраживања, ако се тако може рећи, су подаци о штампањима прве српске (новинске) марке. Поред др Новаковића, његови сарадници су Александар Александрић - Чика Аца, затим проф. ПЏетрашин Никитовић, инж. Димитрије Безбородов, Имре Ваци и други. Главни уредник је био до августа 1976. године.

Од јануара 1977. године, односно од броја 166 главни и одговорни уредник је Јован Рељин са новим редакционим одбором у коме су све позната лица из наше филателије. Мења се концепција часописа и посвећује се више пажње вестима из филателистичких друштава, новитетима европских и ваневропских земаља, као и тематској филателији. Формат часописа је Б4 уместо дотадашњег А5. У периоду док је Јован Рељин био уредник одржане су две велике манифестације: БАЛКАНФИЛА и прослава 30 година Савеза и часописа "Филателиста“. Овим манифестацијама часопис је дао посебан значај. Јован Рељин је уредио тридесет бројева за шест година, колико је био на челу "Филателисте". Тако је успео да очува традицију и квалитет нашег часописа.

Са бројем 196/7 из 1982. године главни уредник постаје Владимир Прикић са новим редакционим одбором. Он уводи рубрику "Реч уредника", у којој представља актуелни тренутак филателије, и тежи да "Филателиста" постане нека врста филателистичког приручника за што већи број чланова, наравно посвећујући пажњу и стручним чланцима.

Након скоро две године неизлажења, са бојем 202/3 из априла 1986. године, нови уредник је Драгољуб Павловић. Поново се мења концепција часописа, формат је опет А5. Од броја 207 уз 1989. године за В.Д. уредника постављен је Мирко Најдановић са жељом да часопис излази четири пута годишње. То није реализовано, па од броја 209 из октобра 1991. године главни и одговорни уредник је Владимир Прикић. Он је имао тежак задатак јер се број сарадника на излажењу "Филателисте" драстично смањио, тако да су поједини бројеви скоро потпуно његово ауторско дело.

Војислав Беговић је уредник филателисте од 1994. године са бројем 215/6. Он се осврће на проблеме због којих часопис није редовно излазио. Поново уводи рубрике реч уредника, филарапорт, вести из филателистичких друштава, филателија код нас и у свету и слично. Са друге стране, Војислав Беогвић посвећује и већу пажњу класичној филателији. Уредник је до броја 227/28 када је као вршилац дужности главног и одговорног уредника постављен Зоран Б. Станковић.