Filatelista

Rekonstrukcija ploče za štampanje novinske marke od jedne pare... 5

_______________________________________________________ ___ ___________Č_____-_--—-–-–-–-–_ _–---— -—Ž{_---------K- =———

šestog vertikalnog reda i to klišei 6, 16, 36 i 46; dva preostala bloka od 25 odnosno 21 klišea su onda rastavljena duž horizontalnih linija spajanja, dajući šest nizova od po peti četiri niza od po četiri klišca. Posle čišćenja sastavljena je nova ploča za štampanje maraka iz 1868. godine tako što su nizovi od po pet i četiri ređani jedan uz drugi. Ovo ređanje je činjeno nasumice. Na kraju četiri pojedinačna klišca (koji su prethodno navedeni) stavljani su na još prazna mesta da bi se ploča kompletirala. U novosastavljcnoj ploči svega četiri klišca nisu promenila svoja mesta (7-10), a od novih horizontalnih redova od po deset nijedan sc nije nalazio u ranijem položaju. Ovaj novi raspored prikazan je na slici 6, gde broj u sredini svakog četvorougla ukazuje na prethodni položaj u ploči iz 1868. godine. Tako je raniji klišc broj 36 u novoj poziciji 1, raniji kliše 16 u novoj poziciji 2 itd.

Raspored klišea u ploči marke od dve pare iz 1868. godine verovatno nikada neće moći da sc utvrdi zbog retkog pojavljivanja većih komada (do danas Je poznato svega nekoliko četveraca, nekoliko parova i jedna traka od tri). Međutim nikad se nc zna treba biti optimista.

Autor iskazuje zahvalnost D. Hageru, D. Janjetoviću, M. Janjiću, M. Neškoviću,

B. Petroviću, Đ. Radivoviću, Z. Stepanoviću, D. Stojanoviću i B. Vollewcide koji su mu pomogli u ovom radu, stavljajući mu na uvid primerke maraka od Jedne pare ili na neki drugi način.

Literatura:

. M. Rot, Filatelista (Beograd), 1954, str. 54; . M. Verner, Filatelista (Beograd), 1954, str. 111;

. M. Rašić, 7he Postal History and Postage Stamps of Serbia, Collectors Club, New York, 1979. str. 49;

4. V. Kardoš, Principality of Serbia, Postal History ond Postage Stamps, RomanshornVarese, 1996, str. 151;

5. E. Derocco, Postwertzeichen von Serbien, Kossak Verlag, Berlin, 1914; 6. P. de Smeth, Les 7imbres de la Principaute de Serbie, Yvert, Amiens, 1927; 7. A. Sefi, 1ntroduction to 4dvanced Philately, Rowlcy and Rowley, London, 1932.

о 62 —