Filatelista

Sećanje na pionira srpske filatelije 59

filatelističkog kluba” osnovanog 1920. godine u Beogradu ı član ı dopisnik “Jugoslovenske filatelističke centrale” u Zagrebu.

Jugoslovenski filatelistički savez Je osnovan 1933. godine, a njegov prvi predsednik bio je Evžen Deroko koji је na toj dužnosti ostao do kraja života.

СЕЗСНСНТЕ

der

Postwertzeichen von Serhien

1866 —1911

Nach amtlichen Quellen

von

E. DEROCCO

Durchgesehener und erganzler Sonderabdruck 125 Чет „Berliner Brieimarken-Zeitung" 1011 und dem „Ganzsachen-Sammler“ 1912/13

BERLIN VERLAG VON PHILIPP KOSACHE & Co. 1914

Naslovna strana knjige Evžena Deroka Istorija poštanskih vrdnosnica Srbije štampane u Berlinu 1914. godine

U znak zahvalnosti ı poštovanja prema njegovom radu ı delu, na Skupštini u Zagrebu 1935. godine, ustanovljena Je savezna plaketa “Evžen Deroko” koja se dodeljivala domaćem ili inostranom filatelisti za postignute rezultate u proučavanju Jugoslovenskih poštanskih maraka ili za literalna dostignuća u ovoj oblasti.

Posle II svetskog rata, Jedna od beogradskih filatelističkih podružnica, dobila je njegovo ime koje nosi ı do današnjeg, dana.

Evžen Deroko je rodjen 19. avgusta 1860. godine u Beogradu, gde je završio “Visoku školu”; dalje studije nastavlja u Austriji ı Belgiji. Radio je u Ministarstvu saobraćaja Jugoslavije do penzionisanja ı to na položaju pomoćnika generalnog, direktora. Umro Je 18. marta 1944. godine u Beogradu.

Rad ı delo Evžena Deroka treba da budu nadahnuće današnjim i budućim generacijama za dalja istraživanja ı sveobuhvatni razvoj naše filatelije.

Miodrag Mrdja