Filatelista

Poštanska služba ravnogorskog pokreta 31

Umesto zaključka (reč urednika)

Interesantna i po mnogo čemu kontraverzna istraživačka tema poštanske upotrebe ranogorskih maraka podstakla je, pre tridesetak godina, znatiželju nekolicine iskusnih filatelista koji su uglavnom nezavisno obavili svoja istraživanja. Kada se već do nečega došlo intezivirani su njihovi međusobni kontakti ı prepiska što Je svakako omogućilo da se na videlo iznese značajan broj dokumenata koji potvrđuju postojanje ustanove Pošte ravnogorskog pokreta. Ipak, originalni filatelistički objekati kao nesumnjiv dokaz da je organizacija pošte zaživela nisu nađeni u potrebnom broju da bi hipoteza bila potvrđena.

Postavlja se pitanje da li je poštanska služba ravnogorskog pokreta dovoljno istražena; da li tu ima još što-šta da se kaže ı konačno kakav Je i koliki izlagači potencijal moguć na ovu temu?. Kada sam došao na ideju da "Filatelista" štampa rad dr Carana, preuzimajući ga onako kako je objavljen u svesci broj 44 istorijskog časopisa Matice srpske, verovao sam da se malo ili nedovoljno zna o organizaciji 1 radu pošte ravnogorskog pokreta. Ubrzo sam uvideo da su istraživanja obavljena (arhivi su bili dostupni) ali rezultati tih istaraživanja nisu bili dostupni široj filatelističkoj javnosti. Zato ovaj rad ima cilj da pre svega filatelisttma pruži osnov za moguća dalja istraživanja.

Faksimilie originalnih dokumenata stavio nam Je na raspolaganje dr Vojin Višacki koji je ı sam, pre dvadesetak godina, obavio opsežno istraživanje ı rezultate

do kojih Je došao nesebično stavio na uvid istraživaču Andriji Mirkoviću.

SAVEZ FILATELISTA SRBIJE

Sremska 6, Beograd tel: 011/ 638-751, e-mail: philserb.QEUnet.yu

ČASOPIS

FILATELISTA LITERATURA • IZLOŽBE • SUSRETI OKUPLJA KLUBOVE FILATELISTA SRBIJE