Filatelista

70 JOVAN RELJIN

Nova izdanja u Zajednici JPTT ı doplatne marke

Jovan Reljin

Posle dužeg vremena, uvažavajući iskazana interesovanja, Zajednica Jugoslovenskih PTT u svojstvu izdavača naših maraka ı vrednosnica, ponovo pridaje pažnju masovnom kovertu u svom ovogodišnjem izdavačkom programu. Do sada su izdata dva takva koverta sa uštampanom markom “A”, povodom 175godišnjice Matice srpske ı povodom 125- godišnjice pronalaska telefona.

Treba naglasiti da Je inicijativa za izdavanje ova dva koverta potekla od vojvodjanskih pošta, konkretnije iz pošte Novi Sad. To je verovatno i uticalo da se najveći deo tiraža, svaki u izdanju od po 600.000 komada, nadje prevashodno u brojnim poštama Srema, Bačke ı Banata. Začudo, većina pošta u zemlji nije pokazala zainteresovanost za ove koverte. Masovni koverat je izvanredno lepo upakovana poštanska roba, nesporno dobra za one koji šalju pismo, za same poštare na šalteru, za poštare koji prispelu poštu razvrstavaju, žigošu, transportuju ı uručuju, a posebno za filateliste koji strpljivo čekaju da se ceo taj manipulativni tok tehnološki privede kraju ı tu celinu, obogaćenu žigovima, eventualnim poštanskim nalepnicama ı sl. pohrane u svoje zbirke.

Ipak, izgleda da Je pošta u Kruševcu prihvatila izazov, pa Je predložila izdavanje masovnog koverta povodom obeležavanja Vidovdana. Takodje, u tiražu od 600.000 komada, u dvobojnoj štampi, sa uštampanom markom “A”. Prikazao bi se simbol grada — spomenik kosovskim junacima, rad vajara Djordja Jovanovića kao ı ukomponovan crtež crkve Lazarice. lako su pripreme za štampu blagovremeno započele, Još uvek nije sve ı potvrdjeno, Jer nadležni organi nisu do trenutka pisanja ovog teksta ı definitivno odlučili o ovom izdanju. U istoj fazi je ı tek samo najavljena inicijativa Pošte Crne Gore da se početkom septembra emituje masovni koverat kojim bi se obeležila godišnjica proglašenja ekološke države Crne Gore. Budući da se polovinom septembra ove godine u Crnoj Gori održava i evropski skup o ekološkim pitanjima, tJ. o zaštiti čovekove okoline, to bi mogao biti adekvatan odgovor poštanske uprave SR Jugoslavije sa ovakvim izdanjem i uštampanom markom “EP koja je predvidjena za tarifu pismonosne pošiljke prve stope težine do 20 grama u medjunarodnom poštanskom saobraćaju.

Od Pošte Crne Gore ambiciozno je pokrenuta inicijativa ı za razglednice sa uštampanom markom “A”. Želeli su da ih imaju za potrebe turističke sezone. Krenulo se sa velikim ciframa pa je napravljeno 20.000 slajdova sa isto toliko crnogorskih motiva. Izbor je potom sužen na 2.000, prevashodno turističkih motiva. Da svi budu zadovoljeni, da niko ne bude povredjen, da svaka regija bude