Filatelista

Nova izdanja u Zajednici JPTT i doplatne marke 75

najvećeg svetskog značaja. Flora ovog područja sadrži oko 500 vrsta, zatim 250 registrovanih vrsta ptica, 40 vrsta sisara, 24 vrsta riba itd. Kao i kod izdanja EUROPA”, tabačić sa markom od 45 dinara je numerisan.

* *

Već decenijama uporno i strpljivo, u najboljoj tradiciji kulture graditeljstva velikih naroda, postepeno i temeljito, gradi se Hram Svetog Save na Vračarskom platou u Beogradu. Od samog pristupanja ideji o tome, poštanski saobraćaj u Srbiji ı Jugoslaviji učestvovao je i doprinosio njenoj realizaciji. Doplatne marke su u više navrata tokom celog perioda od 1935. godine, kada Je započela gradnja do danas bile svojevrsna pripomoć, kao sredstvo informisanja, propagiranja ideje, način omasovljavanja broja donatora u zemlji ı inostranstvu, ali i kao solidna finansijska pomoć u pojedinim fazama izgradnje Hrama.

ЈУБИЛАРНЕ МАРКИЦЕ У КОРИСТ ПОДИЗАЊА ХРАМА СВ. САВЕ У БЕОГРАДУ

a

ORTAK:

ИЗДАЊЕ У СПОМЕН 706 ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ СВ. САВЕ

ГДЕ СУ СПАЉЕНЕ МОШТИ СВ. САВЕ 1595 Г. ЦЕНА 7.— ДИНАРА

Uredbom o izdavanju doplatne poštanske marke “Izgradnja Spomen – Hrama Svetog Save” Vlada Republike Srbije je utvrdila obavezu plaćanja 1,90 dinara na sve poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa. Ova obaveza će trajati od 10. maja 2001. godine do 27. januara 2002. godine.