Filatelista

80 Sedamdeset pet godina društva filatelista u Zrenjaninu

Molnar, Kelemer Gabor, Petar Keleman, Irena Masman, Peter Vajs, Sergej Bočarov, Deže Ormaj, Siniša Čeleketić, Nikola Kapeler, Radovan Putnik, Jožef Heđi,... Svi oni zaslužuju najviše priznanje za svoju iskrenu odanost filateliji.

Za vreme drugog svetskog rata (1941-1945) poštanske marke su kupovane od slučaja do slučaja, neorganizovano, a glavni snabdevači bili su poštanski šalteri najbližih pošta. Klub Je prestao sa radom, a članstvo se nije sastajalo tokom godina rata. Tek 1950. godine FNK je organizaciono obnovljen, o čemu najbolje govore brojevi članskih knjižica podružnice Petrovgrad (Zrenjanin) koja Je postala deo Saveza filatelista Srbije. Tih godina dosta se lutalo u traženju najpogodnijih prostorija za sastajanje što se odrazilo ı na slabiju aktivnost Društva. I pored svih tih teškoća Društvo filatelista ı numizmatičara (kako Je zvanično glasio novi naziv) organizovalo je početkom šezdesetih filatelističku izložbu "Sportski razvoj Zrenjaninskog sreza" (21-29 X 1961, Dom Partizana u Zrenjaninu) na kojoj Je, kroz poštanske marke, prikazana ova interesantna tema. Posle ove izložbe došlo Je do značajnijeg omasovljenja Društva - pre svega pionirima ı omladincima koji su se opredeljivali za sakupljanje poštanskih maraka prema sklonostima ı mogućnostima koje pruža određena tematika, a čime je bila napuštena praksa "svaštarenja".

Povodom 100 godina izdavanja prve poštanske marke u Srbiji, 1966. godine je održana filatelistička izložba pod pokroviteljstvom Preduzeća poštanskog saobraćaja u Zrenjaninu. Izložba je

bila otvorena za posetioce u velikoj sali Skupštine opštine od 20. do 28. novembra. Najuspešnijim izlagačima dodeljene su diplome, plakete i prigodni pokloni. Članovi Društva učestvovali su na petom skupu hobi klubova i kolekcionara čiji je organizator bilo Izdavačko preduzeće "Forum" iz Novog Sada. Susret Je održan u Zrenjaninu 26. marta 1972. godine. Već oktobra iste godine, takođe pod pokroviteljstvom IP "Forum" održana Je filatelistička izložba pod nazivom "Izložba Udruženja kolekcionara Jugoslavije". Treba istaći da Je na ovoj izložbi bilo dosta mladih izlagača. Na Pokrajinskim filatelističkim izložbama mladi su osvojili osam zlatinh, četiri srebrne ı dve bronzane medalje. izlagač u klasi omladinske filatelije Sekereš dobio Je više diploma ı drugih nagrada za svoje učešće na izložbama.

Tokom vremena članovi Društva bili su vrlo aktivni u predlaganju izdanja prigodnih maraka od kojih su neka realizovana kroz izdavački program ZJPIPE.

U okviru manifestacije "Dan PTT Jugoslavije" (1994.), u holu Glavne pošte u Zrenjaninu bila Je otvorena izložba na kojoj Je prikazano 320 koverata izdanja Prvi dan ZJPTT.

U organizaciji pokrajinske izložbe "Vojfila 99" Društvo filatelista u Zrenjaninu dalo je značajan diprinos.

Zrenjaninski filatelisti okup-ljaju se svake nedelje u prostorijama Udruženja penzionera u Miletićevoj 9, u vremenu od 10 do 12 časova. telefoni za kontakte :(023) 44 888 ı (023) 62 767.

(Živorad Živković)