Filatelista

86 ЈОТАМ VELIČKOVIĆ

Svetska izložba Philanipon 01 Tokio 1-7. Avgust 2001

Dr Jovan Veličković

Svetska filatelistička izložba Filanipon O1 pod pokroviteljstvom FIP održana je u glavnom gradu Japana, 10 godina posle izložbe Tokyo 91. Izložbu je otvorio njen počasni predsednik, NJegovo carsko visočanstvo i prestolonaslednik, princ Takamado.

Izložba Je postavljena u reprezentativnom i prestižnom PILA O} kongresno-sajamskom izložbenom kompleksu veličine NIPPON gresno-sajamskom izložbenom kompleksu veličine

desetak kvadratnih kilometara, odvojenom od centralnog dela Tokija tokijskim zalivom, sa desetak velikih hotela, zabavnim parkom, desetinom trgovačkih centara, izložbenim prostorima kao što je Tojotin i drugih velikih giganata Japanske industrije, velikim parkovima i širokim saobraćajnicama, ali pre svega sa gigantskim Sajamsko-kongresnim centrom "Big sight", većim nekoliko puta od "Sava centra". Ovaj deo Tokija, po kome posetioce besplatno prevoze autobusi, vezan Je sa glavnim delom Tokija nadzemnim vozom koji koristi samo Jednu šinu ı kreće se potpuno automatski bez vozovodja i kontrolora. Do centra Tokija, čuvenog kvarta Ginsa, dolazi se "Duginim mostom" postavljenim 50 metara iznad mora koji po izgledu podseća na Bruklinski.

Ali sada o izložbi održanoj na IV nivou Jednog dela velikog izložbenog kompleksa. Izložba Je obuhvatala oko 3.500 vitrina. Postojale su sve izložbene klase prema FIP pravilima, medjunarodni žiri brojao Je 36 članova, 3 člana ekspertskog tima ı 5 pripravnika. Bilo je prisutno 67 komesara iz različitih zemalja sveta koji su doneli izloške iz svojih zemalja.

U počasnoj klasi bilo Je 10 odabranih izložaka, pet su bili azijska klasika, tri su poticala iz Engleske i po jedan iz Švedske i Danske. Švedski izložak je bio iz kategorije "Socijalne filatelije" - nove klase u filateliji koji Je prikazivao štampane trgovačke oglase na pismima ı kartama ız XIX veka. U tzv. "Otvorenoj klasi", isto tako novoforsiranoj kategoriji u svetu, bila su 33 izloška, svaki na 2 do 4 vitrine iz svih mogućih domena života, iskazanih preko filatelije. Specijalni žiri za ovu oblast dodelio Je priznanja "Odličan" izlošcima pod nazivom "Kamile","Hoteli u Palestini u XIX veku", "Stranci u službi razvoja Japana" i "Pirinač, izvor života i energije".

Na oko stotinak trgovačkih štandova, dve trećine su bili trgovci iz Japana i drugih zemalja dalekog istoka. Na 51. štandu za poštanske administracije bilo je zastupljeno preko 100 zemalja. Na štandu Albanije prodavale su se UMNIK-ove marke za Kosovo.