Filatelista

2

radu čiji je konkretan rezultat međunarodna filatelistička izložba u Podgorici. Pored filatelista iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na ovoj izložbi izlagali su i filatelisti iz Albanije, Austrije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Slovenije; ukupno 53 izlagača sa 61 izloškom (uključujući i literaturu), na 204 vitrine.

U pogledu izloženog materijala Srbije i Crne Gore, bar što se tiče poštanske istorije i tradicionalne filatelije, prikazane su veoma kvalitetne zbirke i na taj način je posetiocima pružena prilika da ostvare dobar uvid u ovo filatelističko područje. Uglavnom se radilo o međunarodno nagrađivanim zbirkama. Za nas je Montenegrofila 2002 bila posebno interesantna jer je održana u godini Jufiza. Jedan broj prikazanih izložaka naći će se u takmičaskoj konkurenciji na Jufizu XI. Novi izlošci prispeli za ovu izložbu mogu se na prste prebrojati, ali ruku na srce, broj vitrina je bio ograničen.

Prema preliminarnim prijavama za Jufiz XI treba očekivati približno petnaestak odsto novih izložaka, od ukupnog broja izložaka u takmičarskoj klasi. Opet, na osnovu pristiglih prijava, očekuje se veći broj izložaka u značajno novom izdanju. Na Montenegzrolili 2002 prvi put je izloženo nekoliko novih zbirki filatelista iz Srbije i Crne Gore (M. Knežević, T. Katurić, J. Vujošević, Đ. Marković, ... .). Uvereni smo, da će ove zbirke uz još malo dorade i materijalnog poboljšanja istaći ozbiljnu kandidaturu za visoke ocene na predstojećoj nacionalnoj izložbi.

Za stalan uspon izlagačke filatelije u Jugoslaviji Srbijafila i Montenegrofila imace veliki značaj kao svojevrstan filter za našu nacionalnu izložbu. Ako uopšte neko sabiranje ima smisla, navešćemo da je na ove dve izložbe (organizovane između dva Jufiza) izložen filatelistički materijal na preko 460 vitrina; dosta toga je vec viđeno, ali su prikazani i neki stariji izlošci sa bitnim poboljšanjima kao i značajan broj novih. Ne može se lako zaobići činjenica da su kod nas ulaganja u nabavku filatelističkog materijala daleko veća od onoga što mi vidimo na izložbama na kojima se on prikazuje, ali zbog ekonomskog stanja ona su još uvek nedovoljna i daleko manja nego u drugim evropskim zemljama. Postoji nada da će vredan poštanskoistorijski materijal, kao deo kulturnog blaga, dospeti u privatne kolekcije i muzejske zbirke i jednoga dana doći na red da bude izložen i ocenjen.

Krug izlagača se proširuje, ali put do izloška koji može da izdrži međunarodnu konkurenciju je daleko duži.

(V. Begović)