Filatelista

16 postaviti da je ovako postupano da se ne bi izričito navele moguće diverzantske akcije protiv okupatora, mada je veći broj nesreća bio veoma trivijalnog karaktera.

Pisma su štampana u tri varijante boja: crvenoj, smeđoj i crnoj boji. Najverovatnije da bi se razlikovale direkcije ili je bilo naknadnih štampanja pa je upotrebljena boja koja se zatekla.

Interesanino je napomenuti da su u nekim slučajevima korišćena improvizovana pisma, pisana rukom, sa naznačenom polaznom stanicom. Na jednom broju pisama postoje tipski žigovi i sa nemačkim tekstom, ali ne kao cen-

Пријава о ванредном догађају

Број ЈУ 447 Жиг јединице: МОКРА ГОРА

Екнспресно писмо

за мо а Па Mara Грађен

zure, već kao oznake poštanskih opredeljenja. Najzad, na jednom broju pisama je ručno dopisano da se pismo šalje saobraćajnom kontroloru lično ili ložionici određene direkcije. Što se tiče odnosa okupacionih vlasti i Železnica, primećuje se da nisu povučeni iz upotrebe žigovi Kraljevine Jugoslavije sa njenim grbom, iako ova država više nije postojala. Na kraju, ova pisma su korišćena samo na teritoriji Srbije (sa Banatom), a ne i van ove teritorije.

Mislim da su ova pisma kolekcionarski interesantna za sakupljače pošte sa teritorije Srbije i da upotpunjavaju široku lepezu poštanskih jedinica na ovoj teritoriji. Kako do sada nisu registrovana ni u jednom katalogu (domaćem ili stranom) mislim da će ovaj prikaz doprineti celovitijem poznavanju ove značajne oblasti.

Отпремнти првиз возом н уручити одмах

7 _. дирекцији држ. жел.