Filatelista

44

FIP PRAVILNIK ZA IZLAGANJE TEMATSKE PILATELIJE

Dušan Stojsavljević

UVOD

Ovaj članak ima za cilj da pruži kratak komentar novog izložbenog pravilnika koji je stupio na snagu u avgustu 2002. godine na Svetskoj izložbi KOREA 2002.” u Seulu. Pored Pravilnika, prikazana je struktura i delovanje Međunarodne filatelističke federacije (FIP), pod čijim se pokroviteljstvom organizuju sve Svetske filatelističke izložbe.

FIP i njena struktura

Pod imenom “Federation Internationale de Philatelie” osnovana je Međunarodna filatelistička federacija 1926. godine u Parizu, danas sa sedištem u Cirihu. U njoj je učlanjeno skoro 80 nacionalnih filatelističkih saveza.

Organizacija ima za cilj unapređenje filatelije na intemacionalnom nivou donošenjem pravilnika za razne filatelističke aktivnosti, a naročito za izložbe. Održava kontakte s poštanskim i drugim internacionalnim i nacionalnim organizacijama. Potpomaže akcije pojedinih nacionalnih saveza, organizaciju filatelističkih izložbi i aktivnosti na suzbijanju falsifikovanja poštanskih dokumenata.

Najviši organ FIP je Kongres koji se održava svake godine. Izvršni organ Federacije ima 5 članova i vodi ga predsednik FIP; Odbor FIP broji 12 članova, a u njenom sklopu deluje 11 radnih grupa, ranije zvanih komisije a danas biroi. Od

ASTROFILATELIJA OMLADINSKA FILATELIJA CELINE FILATELIJA POŠTANSKA

ISTORIJA

ASTROFILATELIJA МА МАКУЧМАНШЈА

7 Ji

TRADICIONALNA FILATELIJA

FILATELISTIČKA LITERATURA