Filatelista

48

pokazanog filatelističkog materijala u odnosu na plan i tekstove na listovima. Reč i slika moraju biti harmonizovani, inače dolazi do smanjenja bodova od strane žirija. Za naročito dobro izvedene listove s obzirom na temu dobija se viši broj bodova. Osim znanja, ovde se vrednuje sopstveno istraživanje i studija sa područja teme, pri čemu se traži korektnost teksta koji je uvek tematski a samo u izuzetnim slučajevima filatelistički, ako se radi o malo poznatom materijalu. Takođe se traži korektna tematska primena materijala.

Podkategorija 2.2. Filatelističko znanje, 15 bodova

Filatelističko znanje se ocenjuje prvenstveno po širini odabranog materijala i to u različitim formama maraka, žigova, celina i drugih poštanskih dokumenala. Vreme se može protezati od predfilatelije do danas, dok teritorijalno tematska filatelija ne poznaje nikakve granice.

Kod filatelističkog znanja poželjna je sopstvena filatelistička studija i istraživanje primenjeni kod važnih komada uz pokazivanje kompletnosti izlagača.

Glavna kategorija: 3. Stanje i retkost objekata

Podkategorija 3.1.

Sačuvanost, 10 bodova

Ovde je reč o kvalitetu izloženog filatelističkog materijala a merodavni su opštepoznati kriterijumi za očuvanost filatelističkih objekata.

Kod modemog materijala, dobar kvalitet je normalan slučaj. Stari mater-

ijal mora se podvrći kontroli žirija. Žigovi moraju biti jasni i čitljivi, oni sa crtežom moraju se dobro raspoznavati. Kod maraka se ređe uzima nežigosani materijal zbog bolje vidljivosti motiva.

Podkategorija 3.2.

Retkost, 20 bodova

Retkost se ocenjuje po objektivnim kriterijumima kao što su: visina naknade, poteškoće nabavke (u vezi sa ponudom) i neobičnosti (rariteti).

Retkost se u tematici ocenjuje do 20 bodova, kao i u svim ostalim klasama. Time se podstiče primena klasičnog materijala i u tematskoj filateliji.

Oprez sa raritetima u tematici: Ovde im je mesto samo ako odgovaraju temi

Glavna kategorija:

4. Oprema izloška, 5 bodova

Na površini izložbenog lista svetle boje, rasporediti filatelističke elemente i tekstove uokvirene tankom linijom ili podložene papirom tamnije boje (zbog kontrasta). Teže komade, kao pisma i celine smestiti u donji deo lista, dok lakše kao marke u gornji deo. Preporučuje se format lista A4.

Pretrpavanje lista može se izbeći sa “prozorskom tehnikom". Veliki formati elemenata pokazuju se samo delimično kroz razrez lista, dok se nevažeći deo sakrije ispod lista. To je bolje nego rezanje filatelističkog elementa.

Primedba

Ovaj članak potiče iz knjige “Uvod u tematsku filateliju Jugoslavije” istog autora koja će biti objavljena u toku 2003. godine.