Gajenje poljskih useva

187

се дуже док се довољно укиселе. Или ако је ово коме немогућно, а он нека дуван у обичне гомиле помеће, даскама ПЈЗИтегне и поњавом покржје, и тако остави докле се год непочну киселити. Како примјетимо да се лишће кисели, које се по тим по.знаје, што неку топлоту осетимо, кад руку у лишће туримо, одма треба од озго по мало скидатж, које бива 2—4 дана. Осетимо лж да дуван пријатан какав мжрис добија, онда га треба разредити, да се што пре осуши, пак се онда може у везове везати. Киселење ово даје дувану једнаку и лепшу боју, и много пријатнији миржс него иначе. Овако приправљено и дотерано лишће се после 20—30 у завежљај чом свежу, пак онда на добро место оставе гдж се неће укварити моћи. Ако ће се дуван даље слати, онда се тн завежљаји по 100 свежу и на опредјелено место одвезу. У разним предјелиша је и дуван различан, исто тако и цена. Он је врло многим околностима, а особито ћудљивости и вољи купда подложан. По различности земље, године и посејане врсте, разлжчан је и доходак; 11 20 денти даје обично једно јутро, ау изванредним случајевима и више. ОСОБЕНОСТИ. Жто се врсти дувана тиче, за нас су најважније турске врсте. По предјелима где расте, носе и своја имена. После турских врсти, долазе на прво место американске врсте, које такођер по разним американским предјелима, разна имена носе. БOЛЕ С Т И није дуван код нас до данас показао. НЕПРИЈАТЕЉИ. Непријатељи дувана су; Ј. Мраз. Ово је најопаснији непријатељ; од овог се само покривањем сачувати може.