Glas naroda

115

гив влаге од земље и неба. Прво Ке учииити: ако сено стави добрани насад сламе, а друго, ако сено тако наслаже да од никуд незакисне. Пољаци су особити струковњаци у грарењу стогова: забнвши наиме јак колац на узвшненом месту — као што то и у нас чине — сложе они свој стог тако да им је у средини знатно трбушаст, а од средине буде не само прама горњем него и прама долњем крају понешто ужи. У тако саграреном стогу нетреба ти се бојати, да ће ти се сено скварити, макар године стојало, па ће бити здравије и течније него под кровом. (Г. Л.)

(Срлско друштво за радиност у Новоме Саду) дало је учитељу на четвртој класи у српској основној школи, да раздели меТ)у 1;аке који су накупили и утаманили двадесет хиљада гусеница, награду у новцу, и то ономе који је највише накупио један сребрн талир, двојици после њега по једну сребрну Форинту а осталим по четврт Форинте сребра. Ово је прва награда што је ово друштво издало и деца су је заиста заслужила и још више заслужује да се други учитељи угледе на учитеља ове деце, те да своју децу нооштре, да и она такораде, ако нигде а оно бар код своје куће. Сваки ће отац драге воље дати по један еребрњак да му се син за то на испиту награди. Оам отац већ не би могао новцем дете толико наговорити, јер о исниту добити поклон ма и један новчић то више вреди него други пут сто. Ово је уједно и доказ шта вреди то кад се јавно ради свету на видику. (Љтина.) Из нодунавских кнежевина долазе вести, да тамоније управо најбоља жетва знмски усева, јер је с иревлажна пролећа усеве трава и коров прерастао; али кукуруз да стоји изврстно што је тим важније, што га у кнежевинама толико сеју, да је не само за домаће најглавнија рана, него се и много извози. (Убијање риба динамитом). Динамит је најновији изум који се с толиком силом распукне, да и најјаче стене пре разбије него барут или стрелив памук. У Прагу су покушали оваким стреливом и рибе убијати; затворен Фишек од динамита с приложеном лунтом спуштају у воду де има риба, па се онде занали. Разпукнути Фишек баци воду по Фата у висину, и за часак, силним потресом воде иснливају убијене рибе, мале и велике. Одвежено је више буради. (Рибе дуго свеже сачувати). У Португалској чувају рибе дуже времена овако: извадивши из рибе дроб носпу јој месошећером, набфуната тежкурибу узме се по обичне кашике шећера. Овако узчуване рибе су тако добре као да си их тек ухватио. (Пара од лушчаног лра да биљу шкоди). Опазило се у Француској, да је на далеко у оним пределима де су велике битке у последњем рату бесниле, биље по пољу и вртовима тако окржљавило, да управо пустоши наличи. Неки господар запитан за разлог тога назадка, није могао разлога наћи у неповољном

времену него више у големој множини пушчанога пра, што је последњега рата читави шест месеци испуцан. Испуцан барут да развије сумпорне киселине, која се зраком разире па онда даждом и маглом на биље падне па га онда загуши онако од прилике, као што то чини дим и пара која се спушта из кречана и цигљана, и на далеко около биље опари.

ЗА ИРОМЕТ Ж ТРГОВШУ. Закон за радиност. Ко има права самосталну радњу имати? Сваки, ко је рад какву самосталну радњу отворити, мора бити подпун господар од себе самога и од свога имања. За такове особе, које би радњу отвориле, а тога права немају, могу само њихови тутори и односна власт дати способном за ту радњу заступнику допуштење, да може радњу у име првога водити. Малољетне, који би радњу одпочињали, морају родитељи или старатељи самосталнима прогласити. Иначе не могу на своју руку радити. Онштине и разна друштва могу тако исто као и једина лица занате и друге радње имати, само морају себи за радњу способног управитеља наћи. Војници, који су у служби, ако би баш и на одпусту били, немају тога нрава, али га имају резервисте док су на одпусту. Како се нак у службу позову, губе право ма на какву радњу. Права, самосталну радњу отворити, немају они, који су оптужени због злочина, због непоштења и кријумчарења (шверцераја). Даље иони, који субанкротирали или који су под стечајем. Који већ има какву радњу, те му власт забрани радњу ту даље вршити: несме никакву другу радњу заночети, док му власт не допусти. Власт кад извиди, да се онај, који је права гра])анска изгубио, кроз дуже време ваљано и честито владао, може га опет увести у ред других грарана и изгубљена му ирава повратити. И мушко и женско без икакве разлике смеду самосталне радње имати, ако и нису примљени у општини. где радњу држе. Ако какав странац у Аустрији жели радњу отворити, мора искати донуштење од државног наместништва. Један човек може у једно и исто време више и различитих радња имати.

Нопи Сад 10. јула. Летина се у велико ради. Готово је веЕ и урађеиа и може јавити, како се која врста плаКа. Жито је врло добро изгледало по њивама, али сад при жетви увидило се да је хрђаво тако, да од једног крста једва једпа вика може се добити, пгто је пуно главнице и мршава зрна. Зоб и јечам на против добро се плаЕа да људи од много го« дина непамте да је тако добро било. —