Glas naroda

91

воде што се иза јаког пљуска ваља с брда у долину ?! Највеђи пријатељ земаљском животу — ваздух, постаје где што његов најсилнији душманин. Ваш за то, што нам где што постаје душманин, ваља боље да га познамо, да би се лакше могли сачувати од њега. Л »

НАША НОВА ШКОЛСЕА УРЕДБА. Рекосмо да по повој уредби несме учитељска плата бити ман>а од тристотине Фор. осим стана, нужног огрева и баште најмање од у 4 јутра. Ту исту плату одредила је уредба и учитељицама на женским школама или било да су унижим разредима мушке школе. Уредба налаже даље да се дојакошни депутати имају разрачунати у новцу и издавати од јако у новцу. У том рачуну поступа се овако. Узме се цена житу, кукурузу итд. од последнух 10. година и кад се то сабере и на десетделова подели онда је десети део тога просеком вредност тога депутата у готовом новцу. У том погледу није морање. Учитељ и општина могу удесити да сеплатаи одјако издаје нешто у депутату нешто пак у новцу. Ако им је воља да се то тако уреди, онда се отоме начини уговор, који важи кад га епарх-школ. одбор потврди али не важи за навек, него док је само тај учитељ у тој општини. ^ На многим местима има тако званих учитељских земаља — учитељских сесија баш као оно и поповских сесија. Ретко је где пуна, сесија а колико билода било, уредба наређује за те учитељске земље да ће их учитељи уживати у нарави и да се приход тај што учитељи беру са те земље неБе урачунавати у ону плату од 300 ф . По овоме дакле нит може општина таке земље одузети, нит може урачунати у плату. У обзиру учитељских станова наре^ује уредба да се тај стан састоји из две собе, кујне, подрума, коморе, штале и шупе. Огрев добијају учитељи од својих општина како је где обичај, но где то давање огрева учитељу не за школу, него за грејање његовог стана није било уобичајено, ту га има општина одјако давати али у оној врсти огрева, какав се у месту веЕином употребљава. Где се ложи веНином дрво, ту 5е и учитељ добивати дрво, а где слама ту сламе. Но оно што рекосмо за депутат, то важи и за стан огрев и башту. Општина и учитељ могу се ту погодити да се то накнађује учитељу у нчвцу, али и то важи само за тог учитеља, који то уговори са општином и то се мора подносити епарх. школ. одбору на одобрење. Имаде у нас хвала Богу леп број општина које су и пре ове нове уредбе толико поправиле плате својих учитеља да су исте много веБе него што је плата у овој уредби. Те веНе плате несмеју се по-

водом ове нове уредбе смањивати а све оне плате што су мање него у овој уредби, имају се одмах повисити. Кад се једном учитељска и учитељичка плата потврди, то се она неможе никако смањивати, нити без одобрења епархијске школске власти измењивати. Као што је повторна школа нови и то важан и велики посао учитељу, то Ее учитељ на селу добијати у име исте 40. $ор. а у вароши најмање 60 ф. годишње. Сва та плата учитељска иде од дана када учитељ прими своју службу. Плату у готовом новцу прима учитељ месечно у напред а половину плате у денутату и 3 / 4 огрева издаје му општина у месецу октобру а оно што остане у марту месену. Болесном учитељу да је се помоћник и то само за годину дана и тај помобник ужива онда само половипу учитељске плате. Тога помоћника наменује епарх. школски одбор. На многим местима туже се наши општинари, да нису у снази да казне новчаном глобом родитеље који неће да шиљу своје деце у школу, даље данису у стању да својом влашћу покупе учитељску плату. У овој новој уредби одобрила је држава да Ее политичке власти, кад то општина буде захтевала, дати екзекуцвју да се утерају и те глобе а и учитељске плате. Још Еемо овде да споменемо да кар што општина не може учитељу да одкаже службу кад хоВе, такои онај учитељ који би хтео да остави своје место, мора то својој општинијавити најмање 4месецау напред и мора служити до краја. оног шкоскога течаја уком је службу одказао. У треЕем делу свим говори нова уредба о школама, у којима се спрема наша омладина заучитеље и учитељице на основним школама. Такнх учитељских школа илн што но кажу препарандија има за сада једна у Сомбору, а подижу се још две нове једна у Пакрацу, и једна у Горњем Карловцу. Из тог дела нове уредбе навешЕемо само оно што је најглавније. У учитељску школу примају се само они питомци који су здрави телом и душом, када наврше најмање 15 година живота и када сврше четир дољна разреда гимназије или 3 разреда реалке. У Пакрацу и Гор. Карловцу прнмаЕе се за сада и они који су мање школа свршили али ти морају бити из пакрачке, будимске и горњо-карловачке дијецезе; ако су свршили ове науке што их рекосмо то се примају одмах у другу годину а ако су свршили 6 разред реалних или 8 гимназијалних или богословију, то свршују учитељску школу за годину дана.МладиЕнпак који су положили испит зрелости, или богословију или су били годину дана на свеучилишту примају се у учитељску школу само да слушају оне предмете, коЈе нису училн и да се практично вежбајуу учитељском раду и свршују учитељску школу за год. дана.