Glas naroda

160

закона. У предговору своје књиге, којз, износина врло згодном џепном Формату 7 малих табака, разлаже писап, како се и зашто се уводи нова мера ла је после у уводу описује по разним врстама јој. л Ради бољег рп .зумеваља новога начина рачунања, додао је нешто 0 десетичним разломцима, описао је свако мерило посебиде и додао је у додатку све таблице, у којима је израчуњено претварање нове мере у стару и старе у нову и таблице по којима се изналази цена по новој мери кад се зна цена по старој и обратно. Узкњигу идевелика бојадисана сликасвију мерила, угледна, јасна. и разговетна, те Ее добро доћи свакој школи а и свакој кући. Ова слика јако допуњује и расветљује оно што се казује у кљизи. Према скупој изради те слике, стоји књига и слика заједно 1 ф . 40 н. инаручује се у самога писца у Бечу. Овом својом књигом изашао је г. П. МанојловиБ први пут на јавност као српски књижевни радин, ми му желимо богата одзива. Внамо да је нови писац необично даровит стручњак и да је у осталим гранама науке и тметности врло вешт човек, а као што је родом из гњезда српских соколова то и несумњамо, да Ее у Манојловиђу за коју годину добити српска књижевност вредна радина, којих је и онако мало у нас. Од дара, и родољубља г. МанојловиИ можемо то с' правом ишчекивати. —

ШТА БИВА ТТО СВЕТУ. у Београду је био пре неки дан страшан лед, велики као голубије јаје и потулао је силпе винограде и воЕњаке. У Сомбору били су избори за варошко представништво где је слогом и одушевљеним радом српска народна странка одржала победу, те је са десет поузданих гласова у веЕини. При конституисаау по новом мунидипалном закону усвојенјепредлог дра Максимовића српски језпк за званитаи и пословни језик. У Француској се догодида знатна промена. Верзаљска народна скупштина у којој су за сада у веКини краљевци и царевни. оборила .јепредседпика републике Тијера. заслужнога старца, који ,]е Француској уиинио велике услуге и који се ослањао на републиканске народњаке. За председникаизабранје Мак Махон маршал Фрапцуски. који Ие по свој прилици радити да се попне на нрестол син Наполеона Ш. али Ее пре тога бпти свакако љута окршаја, јер је народ за републику. Црногорски кнез Никола стигао је са кљегивом Миленоми Верком у Беч да посети изложбу. На жељезничкој станици поздравио зе кнеза, у име царево, штабни мајор задарски Темел, од рускота нослаништва први тајник за тим војвода кобуршки. Енеза који се два дана бавио у Бадену допратили су у Беч војвода ђоко МвдушковиН, сенатор п војвода Илија Пламенац, сенатор Вукан МилиВ, капетан Бајо БошковиВ, п тајник Јован СундечиН. И кнез и кнегиња бијаху у богатом црногорском оделу. На станици било је српских хрватских и словеиских ћака којп су поздравили ј-уиачку главу Црне горе са громовитим „живио". Енез упада сваком у очи својим мушким и јуначким ликом а кнегиња јз днвна српска лепота. У Бечу Ее боравити петнаест дана. влаоник „задруга 8а орпску народну штам:

Падања. Берзанска криза вуче собом још многе жртве у понор пропасти. Ових дана палаје јака трговачка куЕа Грубера у Пешти а усљед ње куКа Херца у Земуну. Зна се да су те трговачке куЕе јако радиле са српским трговцима из Босне, Србије и Војводине. Дај Боже да не зајауче нико од наших људи за њима. Влада је поднелаугар. сабору законске предлоге о банатско бачко.ј крајини у којима предлаже, да се подигне нова северинска жупанпја од романско банатске пуковније, од које се нешто и крашовској додаје, аостало да сесједпни са торонталском. Осим тога узакониле би се дојакошње привремене уредбе у крајини а општине и вароши Ее се равнати по угарским законима. ХоЕе да се одрже и граничарске школске уредбе, које су начиниле толико немира и забуне. Срби посланици противиЕе се томе одлучно. На место бившег кр. комесара доЕиЕе нов, али веле за рачуне и испитивање Фондова. Владимир Јовановић постао је у Београду секретар поштанског оделења министар. унутрашњихдела.И прпличи „Слободару" поштански рог! Угарско министарство просвете забранилојеп закарловачку гимназију БошковиЕеву историју и НоваковиЕеву читанку. Наравно, троједна краљевина има своју аутономију у просветних стварима! позив У ГЛАВНУ СЕУПШТИНУ „ЗАДРУГЕ ЗА СРПСКУ НАРОДНУ ШТАМПАРИЈУ." Поштовани чланови задруге за српску народну штампарију овим се учтиво позивају у редовну годишњу скупштину задруге, којаће се држати у недељу 3 / 15 јуна о. г. у 3 сата после подне у дворани „Матице Српске." У слу чају ако се на ову скупштину не би 50 чланова искупило, онда ће се у смислу§. 20. задружних правила на три недеље дана доцније по ново сазвати скупштина, у којој ће присутни чланови без икаква даља обзира правоваљано моћи решавати о свима предметима, који су први пут на дневни ред стављени. Ред предмета је овај: 1. Оверовљене присутних чланова. 2. Извештај о радњи и о рачунима. 3. Избор одбора за преглед рачуна. 5. Поједини предлози. 4. Допуна једнетрећине управног одбора. 6. Избор одбора за оверовљење записника. У Новом Саду, 8 / 20 ма Ј а 1873. год. Др. Стеван Павловић с. р. председник задруге. Др. Илија Вучетић с. р. 2—3 бележник задруге. арију". — уредник : Стеван В. Поповић.

Српска вародна задружна штампарија у Новоме Саду 1873-