Glas naroda

сунце и његов ток; — песма „Моје село''; — бајка но Андерсену „Мати"; — песма од И. Дежмана, „Миливој" ; — басна „Медвед и дете"; — „Пет родољубивих заповеди" од Ђ. Клајика; — 6 гатки од В. Врчевића; песма „Ој и јој"; — „Питалице"; „Срп. пословице"; — „Шаљива питања; —и „Загонетке". — Као што се види, садржај је велик; и споменута штампарија побринула се и то јој — као што вели беше тежња — да та књижица послужи како маленој, тако и одраслој српчади. — Овом приликом морамо изразити радост своју, што видимо . да се и код нас како која година, све више ради око тога, да и најмлађа омладина добије ваљану душевну рану. У тој радњи горња штампаријаиматакођер заслуга, и ми се надамо. да ће приредити још више ваљаних књижица задецу, ШТА БИВА ПО СВЕТУ. — После св. Стевана биЕе избор посланика у Панчеву. Додазе гласови, како вдадини званичници злоставе поједине људе, па их после затварају. Тако је затворен у Перлезу учитељРадивој евић итрговци РадојчиЕ е ИвковиК. — Надамо се да та насиља неће застрашити ваљаие бираче, те ће сви редом па избор доЕи! — Почело се писати и говорити јавно, да има проневерења код управе народни добара у Дал.у, а из Карловаца не пове- ' доше истрагу. Сад је саи заступннк добара, г. II и к о л а ј ев и ћ заискао, да се поведе истрага, да се докаже, има ли какве ј злоупотребе. — Свакако ваља ствар одмах предузети. — Ма+>арсна влада већ је почела да 1гаихснуј ј » здапдчндке за развојачену границу,- алп се ни мало не осврће на справедљнвост. Од 26 члновника само 4 Србина. Да смо весели! Сад само незнамо, хоћели бивши грапичари учити рад чиновника мађарски — или ће ти чиновници народу за љубав народни језик научити. Познато је наппга читаоцима. да ће се у славу и спомен јубилеја, кога је славио наш краљ, сковати нов орден — медаља; који је за време владе Његовог Величанства учествовао у којој битци. Веле, да ће битп до триста хиљада које прости војника, које нижлх ко.је виших војника. часника изграћени. Те су медаље готове и сад листови доносе ту вест, да ће и од мађарских хонвида они добпти ту колајиу, који су некад по Талијанској ратовали као царски војници. — По новинама се проноси вест, да 1е се скоро држати министврски савет у Будим-Пешти, у коме ће министар наставе иоднети неколико предлога о томе како наше црквеношколске ствари да се у ред доведу. Неки су чаж и то начули да ћесе после тога мождана скоро сазвати српски конгресуКар ловце. Само да небуде чекаље — опет узалудно. — У Америци урећује једна женска адвокатске новине неке : и веле ла је свог мужа, који је добарадвокат, већпретекла. * (Пошто је гуска у НемачкоЈ) Пре негде састало се уКаслу у Немачкој четири стотине жена да се договоре, шта ће радити против скупоће. Да је дебата жива била, не треба ни спомиљати, али су сеипак сложиле у одлуци. Тако су одлучиле, да ће на тргу куиовати само по оној цени, коју одреди љихова скупштина. Гуске ће на пример плаћати по тежини, а не но комаду, и то вунту по 20—30 новчића.

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. Од „Читанке за народ" изашла је из штампе 3-ћа свеска КАКО НАЉА ђУБРИТИ по Е. ЕЕНЕШЕЈУ посрбао Ст. В. Поповић. Књига је намењена српским економима, велика је 4% табака и стоји 20 нов. Скупитељи 11 по комад Наручује се за готово или рег Ро84 Шсћпаћте у Ст. В. Цоповића, шк. реФерента у Н. Саду.

0 светом Сави идуће год. изићи ће из штамне „ИСТОРИЈА ЦРКВЕ СРПСКЕ", коју је написаопрота Никола Беговић. Цена је кљизи само 30 н. а изнеће око 6 штампаиих табака. Ко желиимати ову књигу нека се што пре јави или у Карловац самоме иисцу, или у Н. Сад „Српској народној задружној штампарији", где је и кљига нод штампом.

- м и

ПРИЈАТЕЈБИМА „СРБИИА." Говори се, да је калеидар народна књига. Па баш зато, што се он у такове књиге броји, треба га заиста створити. да не носи само од параде то дивно име на себи, него баш у самој ствари, да народном књигом постане. Па како то да буде? — Сањарије и бесмислице, то су главни предмети дојакошњих календара (бар већине) бивали. План и тенденција свију таких календара сводида се је једино на то, да се преко године датуми не побораве и да издавачи де - довада -ддђ-у- '.Еа-је %акдо св«ул — диш!га,Д,атће 1 \_дууг&. ако смо и имали који календар што би по народ нечег полезног имао, незгодно је с тога. што тај народ мора целе године једну исту ствар да чита, па му напослетку и досадна постане. Ја дакле у овом послу желим: сасвим други план извести. „Србин", који ево сад излази, имаће у себи календарски део за целу 1874 год. А сваког друтог месеца преко цеде године издаваћу по једну свеску даље, која ће у себи најполезнија знања за масу народа нашег да садржи. Гледећи с једне стране развијање свести и напоре напредног духа у човечанству, држим, да нам је у дужности обавестити и наш народ о џиновским корацима истине и позитивитета у друштву и науци. Адруго, видећи отворени јаз мрака и предрасуде. што свет и интелигенцију толиких народа прождире, заиста да је ствар савести открити сиротим народима голотињу свију предрасуда и глупости — тихнајгрђих отровника сваке истине и врлине; па ја и ако можда несам у стању да двомесечне свеске „Србина" таким члан цима снабдевам ; бар сам се постарао да то учине они, који су заиста кадри тога. Ја сам се дакле у и ме те цели обратио на неколико младих снага, којима за извесно није необична ствар пером делати. Зато сам у стању свакоме гарантовати да ће у свескама мога „Србина" наћи онаки ствари, које Ее сваког занимати а и поучити моћи. Уздам се дакле, да ће и ови као и досадањи моји календари у пубдици искрени пријатеља стећи, који ће газаистасвојскиприхватитизнати. Земун на крају 1873. МПЛОШ ГРАБОВАЧКИ Србин

влаоник „задртга ЗА орпобу нАРОДНУ штамнарију". — уреднек : Стеван В. Ионовић.

Српска народна задружна штаапарија у Новоме Саду 1873.