Glas naroda

БРОЈ 5. ,.Г Л А с Н А Р 0 Д А." ГОДИНА IV.

трошени капитал у износу од једног и по милијунаФ. Дружина састави друштво иа акције и отночне градити но Ердељу жељезничке пруге. Али како акционари нису уплатили сав уписани капитал, иего само неки део, то друштву брзо неетане новаца, на зато узајми на уилаИени део нешто од неких бапкара. Но све то не беше доста још је педостајало 20 милијуна. Еад су банкари видели друштво. где кубури, почну претити, да Ие нодпНп над њиме конкурз (стечај.) Да до тога. не доЈе набави влада осии државне благајне друштву 4 мил. и учини осим тога. да се склопише четири банке, које на залог из ново-нзданих акција истога друштва у вредности од 30 мил. позајмише друштву 17 м. под условом. да залогвлада мора искупити. ако то друштво не би учинило. Еако друштво није могло последњег рока 19. јан. искупити залога. те је остало на влади, да га она искупи. искао је председник мннистарству угарскоми заиеник министра Финансије Слави од сабора дозволу, да помогне [] друштву државним новцем искупитп залога. наводеЕи да је по државу од користи жељезничка. пруга по Ердељу, и да би кредит (поверење^ Угарске државе пао, кад не би сабор искупио заложену реч владе. Борба ) томе захтевању Славија беше жестока и трајаше пуна три дана. Док једни говораху у хатар влади, корише је други жестоко, пребацујући јој. да ниона. ни пређашња влада нису у тој ствари чистих руку. Посланик Шимоњи са крајње левице, где седе најжешВи противници владе а међу њима и наши народни посланици искаше да се и садања и пређашња влада стави II због те ствари подсуд. Напослетку се гласало и влада победи само са 12 гласова, међу којима су и 9 гласова мпнистарских. те је по томе влада спасла себе својим гласовима. Загребачки послапици на пештанском сабору гласаше такоћер за владу. Чпви се као да су та браНа вољна пратити пештанску владу на свима њеним странпутицама. Пстога дапа. кад је ова ствар одлучена, дошла: је пред сабор жалба вароши Новога Сада противу варошког жупана ј Флата. што је 8. јула пр. године од Вевараспустио варошку скупштину, кад јој је ваљало веКати. Саборски одбор, што је стално постављен за молбе и жалбе, што стижу на сабор предложио је сабору да је као неосновану одбаци. Лаза ЕостиК. шајкашки посланик захтевао је, да се жалбаиздавлади, да влада извиди у чему је ствар. па да о томе извести сабор. што је МилетиН потпомагао. Сабор је на послетку веЕином гласова одбадио жалбу. То је наравно!

РАЗЛИЧНОСТИ. (Др. Милан ђорђевић) осуђен је од војничког суда у Сегедину на 2 месеца затвора и 2 године дужег службовања. Сегедински Срби указују Милану онаку пажњу и љубав. каква се само од једноилемене браКе може очекивати. („Панчевац" ) Пре иеки дан почео је на ново да излази у Панчеву ваљани српски лист „Панчевац", који је вазда својски се заузимао за права нашега народа, те језбогтога од власти обустављен био на три месеца. Ни сад му пе дадоше. да даље излази. него га одмах власт обустави, тек што је почео. (Избор у Панчеву.) Нзбор заступпика на угарски сабор биЕе у Панчеву 14. марта по нашем календару. ГБееедаЈ овдашње гимназијске омладине испала је врло лепо. ПроФРсор А. В. П о п о в и Е отворио ју је прпкладним г овором. Осим тога свирали су Милева II с а к о в и Е е в а и

Емил Мужа на гласовиру, декламовао је Емил Степанов „Гуслареву смрт" од Ј. ЈовановиЕа и певао је ликгимназијски више лепих песама. Света је било из Н. Сада ииз околине врло мпого. Чист приход изнеЕе око 500 Фор. Сву ону г. г. претплатнике, који јошнису добили п о ј е д н н е или с в а т р и прва број а „Гласа Народа" учтиво молимо да се нретрпе јошкратко време, док нам исти бројеви са стране стигнуили док их не прештампамо према непрестано долазећим новим претплатницима. Свакако јамчимо свима да ће добити од почетка све бројеве. Уједно молимо сву ону г. г. родољубе, којима смо ради скугшања нретплате послали изврстан број 1. 2. и 3-ћег броја да нам исте листовеонашем трошку натраг поврате у ко.гако им је претекло од скупљених нретплатника, јер тиме ћенас сачувати од великог трошка за прештампавање, које ће нам само онда добро доћи ако судоиста сви разаслати бројеви посредством умољених родољуба доспели у руке п р е т п л а ћ е н их читалаца. Ко случајно не добије који број. нека одмахјави, по „кореспонденц-картн", док још имамо бројева, па ћемо му одмах послати. Администрација ,.Гл. Народа." И С П Р А В А Е. У броју В. на страни 19-ој, ред 20 —15. од доле требаовако ; да гласи: 'Гу у стомаку изиеша се рана, па се сасвим растворп и начини као каква мало гушЕа чорба и уђе у црева, где се помеша са новом пљувачком и са жучп што се нрави у јетри (црној џигерици), па се јошвеЕма разбистри.

0ДГ0В0РИ АДМИНИСТРАЦИЈБ. Г. Васи ТеоФановиЂу учитељу Кула. Шаљемо на Башејимство 5 иримерака за полак године — као што сте наручили. Г. Јов. ПетровиЋу, Земун. Причили смо предплату само на Уз године 2 <|>ор. Г. М. И. Бобота. Прими.ти смо 7 п р е д б р о ј н и ка. Тројици изволите дати бр. 1—3, осталииа шаљемо све. 4. број шаљемо свима поименце. На колико ? Г. Вишњичком. Долови. Г. Битевићучитељ добија већ лист. Да ли да му се још један шаље ? Г. М Забрдцу Петриња. Обе поруке испоручили смо на дотичним местима. Г. Ники Николићу, Кикинда. Стара администрација незна за претплату Вашу и за ову годину. 31олимо да нам пошљете имена претплатника за оних 5 примерака 1. 2. и 3-ћег броја. Књижари браће Јовановића, Панчево. До јако примисмо 20 уписника. Првој четворици посласмо све, а осталила од 4-ог броја, које ћемо подмирити доцније. Ако Вам преостане што од прва 3 броја. молимо да дате бар панчевачким Башим уписницима, које нас приликом известите. Акционарима као и до јако шаљемо лист у име интереса. Г. Б. Влашкалићу у М. Боји. Бројева од 1872. немамо више. Од ове године шиљемо бројеве, што су до сад изашли. Претплату ишчекујемо. Г. М. Бизумићу, Сланкамен. Прва 3 броја молимо да у име наше изиштете од г. А. Натошевића. Г. М. Коеовцу. Меленци. Свима Вашимуписницила шаљемо редовно од 4, а прва три броја изволиге пм дати од оних 10 прим.

влаонкк „задруга за орпоку народну штампарију". — уредник : Н.тадаи Ареенијевић. Српска народна задружна штампарија у Новом Саду 1874. год.