Glas naroda

г ВРОЈ 15.

ГОДИНА !?. *

Излази сваке недеље на читавом табаку. Дописи шиљу се уредништву , а претплата и огдаси А. Пајевићуу Н. Сад.

ШС НАРОД

Цена је лнсту: на годину 3 »ор. на осам месеци . . 2 . на четир месеца . 1 „ за Србију годишае 4 „

ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

за огласе нлава се 5 новч. од сваке врсте и 30 новч. за зкнг сваеи пут. цене СУ знатно ниже за онв огласе, еоји што чешие или У што ве6ем обиму излазе у овом листу.

ПАВЛЕ ЈОСИФ ШАФАРИК

рођен 1795. умрво 1861.

У маленом иланинском сеоцету Кобељарову, ужупанији Гемерској, уУгарској,родисе дне 13.(1.) маја 1795.године Павле Јосиф ШаФарик, невадашњи проФесор и директор српске новосадске гимназије, а потоњи на гласу ЕњижевниЕ свесловенски. Ево ти у листу нашем, драги читаоче, доносимо скроман лие тога великог човекау словенсвом свету — у свеколиЕом Словенетву. А знаш-ли, брате, шта ће тореВи: словенскисвет васколико Словенство? Који знадеш, доброје што знадеш, а еоји не знаш послушај нас до некле. Кад би, нешто имао власт, као оно некад римски дар Август — кад ће да се роди Христос спаситељ — дана теФтер узмеш сваког човека и жену, и свако дете мушко и женско, што бога богом зове, оца оцем, матер матером : ил', кому кад бирекао: „ Помоз' бог!" а онби титаки одговорио лепо, да га својим језиком разумеш: „Бог ти помогб /" — кад би, велим, све њих на теФтер узео: нашао би, даихиманасветудо сто милијуна душа!.. Стомилијунаитолико душа једног рода и племена, једне мајке Славе синови и потомци — то је тај словенски свет: то тије Словенство. Али тај големи народ словенски ноцепао се с временом, баш онако, као што се јака кућа газдачка поцепа деобом — као кад се њих десеторица браће поделе, на Еуд који нагне, те после || свак за себе Еућу кућииподиже Фамилију самохрану. Тако се поделише и браћа словенска, синови I ирамајке Славе. Из једног јединог народа словен-

ског изиђоше с временом десет главних племена, десет главних народа словенских,аиоименцеда ихизрерамо, овако се зову: Руси, Рушњаци. Пољаци, Лужичии Срби, Чеси, Словаци, Словенци. Хрвати. Срби и Бугари. С једне стране читава сголећа година, с друге вера, учинише, те та браћа једно друго заборавише, на доста пута једно на друго мрзшпе и небратски један другом. што-'но ве.те, и очикопаше. Зликовци, и злуради непријатељи наши радоваху се тој неслози словенској. У обести и заносу своме називаху нас Словене варварима и робовима — тлачише нас, и, док могу, тлаче нас и дан данас: а свеједнако зато, што се ми још не знамо, ко што ваља; што се многи и многи још кб браћа и не познајемо. А да се, којом срећом нашом, познамо, сложимо и збратимо — дрктао би нред Словенством сав свет данашњи!... И тако рећи, унашедане, пре једно четрдесет, педесет година — засветли међу браћом словенском благодетна зрака од познања, и показа пута к братимљењу свеколике браће Словена. А међу великим људма, којистадоше тај путкрчити и равнати: у књигама писати и доказивати, да су сви,малочас изређани словенски народи, од старина браћаједнога племена, једне крви — међу тим великим људма у прве се броји П а в л е Ј о с и ф Ш а ф а р и к, иекадашњи проФесор и директор српске новосадскегимназије, потоњи свесловенски књижевниЕ, који, као оноМојсије Израиљћане изМисира. изведе Словене из забити на видик ученому свету.