Glas naroda

( " БРОЈ 36.

У НОВОМЕ САДУ, 8. СЕПТЕМВРА 1874.

ГОДИНА IV.

Пзлази сваке недеље на читавом табаку. Претплата. огласи и дописи шаљу се уредништву „Глае Народа" у Н.Сад.

ГЛАС НАРОДА.

Цена јб лксту: на годину 3 Фор. на осам месеци .. 2 » на четир месеца . 1 „ за Србију годишње 4 „

ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ. ЗА ОГЛАСЕ 1ШАБА СЕ 5 НОБЧ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАЕИ ПУТ. НЕТГЕ СУ ЗИАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ, ЕОЈИ ШТО ЧЕШВЕ ИЛИ У ШТО ВЕИЕМ ОВИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

ПАРТАЈЕ* ПО НАШИМ МЕСТША.

Нема ваљда једногаместа нашег. које ннје поценано на толико страна. Је ли ко наумио да буде кнез у селу нли у вароши градоначеоннк, дај прави за себе нартају. Дође ли у место нов попа или учитељправи себи партају. Ле ли трговцуношладобро трговина нема ту мира у ду&ану, прави за себе нартају. Бирташ, ако само један свој аков внна има, прави себи иартају. Наша је Фамилија велика и богата, што да се ми у гомили нзгубимо. Ми ћемо за себе, да се види, да смо живи, вели једна кућа и прави партају. Зар су они поштенији од нас ако су и имуПнији, вели друга, и вуче на другу страну. Овако, ко иоле нешто у глави или у џену има, хоће да је први, хоће да је за себе. Свако хоће да заповеда, а нико неће да слуша. У Србијије тојош горе, тамо хоће свако да је министар а толикоих има који би кнежевали. Не пита се ту јеси ли ти то кадар бити или не. Ја хоћу то дабудемимора бити. Ншао је самном у школу један Србијанац, био је глупав као каква ћурка. и кад смо се ми смејали његовом незнању одговарао нам је: Смеј те се; бићете ви сеоске нопендре а ја ћу бити министар просвете. Није истина дотерао дотле. али је био секретар министарства. Како се тамо довукао незнам. Знам само, да није тамо дуго остао; јер се и други тако исто тамо довукао. Но што овај или онај хоће да се зна, које је љегов човек, ко шњиме хоће да једе и да пије, на купи себи друштво, та нас се нартаја нимало нетиче.Једите, пијте, певајте, трошите, што је ваше, али недирајте што је наше и ваше неплећпте се с раздором у општину. Али то јебашоно зашто се партаје праве. Свако хоће да у оиштини коло води. Па нека води, али како? Какојеза све за општину добро. Но како ћу ја за општину добро

*) Партија долази од латинске речи парс и значиједаи део, једна страна; онде де један дере овамо други онамо, де се поделв на две стране, зове се он и његове присталице партаја, страна или каоштосе сад код нас говори и иише странка.

радити, кад си и ти у општини, а ја сам твој злотвор, доће и на тебе нешто од тога добра, а ја нећу да је теби добро. Је ли дакле једна партаја предложила да се кона нов бунар, то друга, предлаже да се загрну она два, што већ шга. Ту сад нема више разлога, која је партаја грлатија та побеЗ?ује. Па шта бива отуд. Или једнаи друга, ако и страсна и славољубива но поштена, страна напусти општину, и повуче се својој кући а безобразници увуку се у њу и узму опште добро у своје руке. Ту је онда иропала општина. Главарима те општине стало је само да су унутри. Нека ое напада са свију страна на општину, њима је право. Недирај мене само, па чини што хоћеш. Ту у такој општини нетреба ни договора ни разговора, ту нетреба ни да се држе скупштине ноглаварске. Кад ће бити што ће бити били ви унутри илине,онда нашто и трошити речи. Доћи па чуј шта је наређено, нотпиши или мети крст па иди у бирцуз. Или од толиких малих странака две стране нарасту тако јако да једна другу немож да номакне речма и гласови. Ту онда долази несница, сила; али бајонети су јачи од песнице. Власт сеуплете, растера и скупштину и општину, намести за време кога она хоће за тутора а ви једни и други свирајте, или боље плачите; јер често ниједоста. да вас растерају, него вам јопг сваком ио једног или два војника за чуваре даду. Те чуваре морате ви ранити и то добро ранити и још им плаћати. Немага од куд, иди копај на заслужи, њему мора бити. Престало је ту брате све. Љубав слога и поштђње, Умеш ли само што на твога противника изнети, непитај шта је, што је горе то је боље. ево сведока ево суда. До јуче красне браће и пријатеља, до јуче поштени људи куд год се окренеш а данас само хуље и злотвори у читавом једном месту. Одкуд та промена? Јели то могуће, даудве половине једнога меета нема поштена човека; јер једна половина каже засвудругу, дајенепогатена, а друга за ову сву!