Glas naroda

56

„повампирених", и сви Држе да је то цела истина. Млађи се претворе у ово, па слушају што старији зборе, а онда да их секиром тераш да без свеке у подрум ил' ма где иду, за живу главу неби смели. А кад би која сека баш морала да иде, то би ко без душе дотрчала, и у највекем страху изјавила би, да је видела, вилу вештицу ил' друго шта. Ал' сав овај страх мого се под купус бацити, спрам страха лепе Маре. А није ни чудо, њихова кућа била је баш преко пута од „старе качаре". Једном је одлежала три месеца, кад је видела баш На врх качаре „вештицу", Било их је и таки, који ни мало незазираху од „качаре" као н. пр. чика Оимин Штева, ал' тих је било као кукоља у чистом житу прошлога лета.

Штеви се допа'не Мара. Ал' не да је играла једне недеље коло, нег' мислиш, међ вилама је била. Штева је све уздисао, па је и заволео, Ваволео па и запросио. Све молбе, сва преклињања беху залудна, он доби кошар. Кошар добити, па још таки момак као што Штева беше, то је већ преко јего. Кад је Штеви догорело до ноката, намисли да се упише у ђаволски рабош, па куд пукло да пукло, само Мара његова мора бити. Он ће да иде у „стару качару", да се са ђаволима погоди, и да на јуриш Мару задобије. Што мислио то и учинио. Задене нож за чизму, буктињу у руку, па у „качару". Дође до врата, све грми у њој. Стане па ее замисли: дал' ће, ил' неће. (Свршићс се.)

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. — Шездесет и четир члапа екупштине београдске поднела су предлот, да се у нечем измене устав земаљски. — Већина рародне скупштине у Београду, жели да држава узме себи манаетирска добра. Но за сад је поднешен предлог, да се манастири преобрате у парохије, и само пет манастира да остапу какуЈврима, док их још има, за уточиште. — Доходци ва годину 1875 .[по рачупу министра оинансвје у Србији износе 86,920.000 гроша пореских (један грош 20 н.) Издатци 36. 810.-940. гроша пор. По томе 49, 000 гр. пор. сувишка. — Још се незна ко Ее бити нови министри у Пешти. По позиву Царевом био је у Бито и Тиса вођа левице, ради новог министарства у Бечу. — Краљ је дошао у Пешту 9 Фебруара, и звао је себн досад: Гицију, Битова, Венкхајма. Славију, који је код њега читав сахат био и Тису. Ове недеље решиће се ко Ке бити нови министри. — За кпеза Би»марка јавља ее, да Ее скорим оставити државну службу. — 2. о. м. одредила је скупштина у Београду, да се одсада у стајаЕој војсци неслужи више од две године, и да ни најстарвји ни јединац син нису опроштени од солдачине. — У Шпанији се браКа туку, као и досад. Док непотлачи један другог неНе бити краја, за то су браЕа. Еарлисте су и опет потукле краљеву војску код Морене. — У Француској су републику спасли за дуже времена законом, који је ових дана на скупштини у Верзаљу донешен.

РАЗДИЧНОСТИ. (Секретар Матице српске [Јован БошковиЕ) наименован је 6. о. м- за библиотекара у Београду, (Је ли горе у Турокој .?)У Госнођилци у Жабаљском солгабировату, затвори ноНу изиеЈју.С и 7 Фебруара нови силом кнез два момчета, која су са села ишла, с тога, штоје на прозору, де је кнез са натарошем пио, неко лупао икнезагрдио, држеЕи, да су то момчад чинила, у ариште, де нема Фуруне, а врата и прозори су таки, као да и нису ту. Зима беше те ноЕи скоро понајјачај читаве зиме 23 гради испод пуле, те тако прозебу једном момчету ноге, а другоме два прста на руци. Обоица су, се поболела, један је читаве године грозничав био, те му ово

може главе доЕи. Овај други је имао онаклију, а онај при осим кожуха и танких чакшира неимађаше никаквог бољег огртача. Ариште је једва два хвата широко, те се недаде хо дати по њему да се угреје. Није ли ово злоупотреба власти. ВидиЕемо, хоЕе ли љубимцу солгабировљевом што бити. (Поштаноке упутнице,) (РозЈ-Ап^зипд) којима су се до сада слали новци само по нашем Царству, моЕе се од сада слати у Немачку и Швајцарску. (Кућа за Форинту.) Ових је дана продана у Старвм Футогу на јавној лицитацији куЕа једна 8а Форипту а 16 данаца земље за 100 *. (Главом плати порцију).У Пивницаусуботу 8- о.м. дође за15ф.штајера једпом немом Словаку ешкуција с латови, ихтедоше узети јастуке и перину. Жена Словакова, која који дан да се.породи, мољаше их да јој неузимају спаваЕе хаљине јер Ее пропасти при порођају без њих, и нуђаше краву и коње, но ешкуција непристаде икад се жена стаде противити, удари је латов један тако страшно да се одмах породила и тај час умрла. (Чудан подрум у манастиру Војловици) Из Старчева нам 30 нр. м. пишу.Ново јеовдекод нас:Пр. недељеМанастирски вртар прекопавајуЕи у Манастирском врту земљу у једномугљуврта рад ђубрењака за ране расаде, мораде и један велики џбун јоргована из корена вадити, и ту наиђе на неке цигље и почне их вадити, кад неколико извади провали се свод од некаква подрума, развале мадо веЕма, у5у унутра, но не бешедругога ништадо некодикодобања одовчији глава, костцју од животиња један донац од две холбе некодико стакала од који сам једну шлифовану чашу од '/ 2 сајтлика видио. Најстарији је од калуђера овде Еорнелији МихајловиЕ намесник, који је 40 година у овом војловичком Манастиру, и тај незна ништа о том подруму казати, незна се од када је, и кога је правио. Док снег прође претресаЕе се даље, и што се буде кроз то временашло јавиЕемо. (Осморица крајишника обешена) су у Винковци 31, нр. м. по пресуди преког суда због похаре поште. (За подизање школа воћарских) шиље министаретво кољо дедско путујуЕег учитеља, Александра Лукача да иде по сели да подиже воЕарске шкоде. Жупаније су добиде надог, да му буду на руци, и да тв школе остану то, на што су намељене.

вмовик „зддруга за српоку народну штампарију." — тредние Панта Нопов ић , Сриска иародна »адЈтаа датвЈшарвца Иовове Саду 1875 гед,