Glas naroda

БРОЈ 8.

У ЛОВОМЕ САДУ, 20. ФЕВРУАРА 1875.

ГОДИНА V;

Излази сваке седмидв НИН Ш ОШ НЦ Л |А ЈШк ВДР А Цена је листу: на читаиом табаку. ВЦЈ |В Шк јјЈ 3 Д д ЈМ Н д ј 1 ШШ Шж на Г °Д 0Н У 5 фој Претпдата,огдасиидо- ■ || В Н ДД Шрјј | || ДД на оеам меедци . . 2 „ писи шаљу се уредништ- ■ Ј Д ДИЈ Ш 1 ■ Н Ј Н1 ■ ШЈМШ ЖШ. На Ч0ТИ1> месе11;а • 1 « ву „Гд. Народа у Н. Сад. ШШ ШВтШштШте Ш1Ш1ШИЛ V НМдна за Србију годишље 4 „ ЛИЕТ ЗА НАРОДНЕ СШИ, ПРИБРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАБУ.

8А ОГЛАОЕ Ш1АИА СЕ 5 НОВ. ОД ОВАЕЕ ВРОТЕ И 30 НОВЧ. КОЈИ ШТО НЕПШЕ ИЛИ У ШТО ВЕ

0 ПРОДАЈИ ш У прошломе броју јавили смо како је у От. Футогу кућа једна продата за Форинту а 16 ланаца земље за 100 Фор. а. вр. Чули смо многе де на ову белешку врте главом и смешеки се веле: а то није могуке, а ми им на то одговарамо: а то јесте могуће и то је јамачно тако. Вапи ник комисије, која је кућу и земљу продавала то потврђује а адвокат Карман из Новога Сада, дао је то у Пештанске велике ковине и потписао је своје име и презиме, Тај адвокат хоће тиме да покаже какво је данас време, да то јест тако мало новаца има да се за Форинту може кућа добити. Но није то што он миели. Истина, да је вредноет земљи тако пала, да 100 ланаца земље, која се пре неколико година продавала за 50 и више хиљада, данас се може добити за десет хиљада, али то је опет ланац за стотину, а овде је 16 ланаца за стотину. Није да се нема новаца него наш народ нерадо купује на лицитацији и то прво највише е тога што онај, коме се шта продаје, прети купцу ,,он ће ући жив у моју кућу ал неће изаћи, неће се његов во на мојој њиви окренути" и т д, те човек, који може бити миран од беде и неиде на лицитацију; а друго многи се боји да осим онога што он даде за кућу на лицитацији мора он и друге дугове онога чија се кућа продаје, на пример порез општински, парохијал и т. д. плаћати, Но овога се нетргба плашити, Осим онога што се на лицитацији даде купац нема ништа више плаћати за оног чија се ствар продавала. Још је и то узрок што се у Футогу кућа за Форинту продала, што онај чија је обично држи „в несме он за тричави тридесет четрдесет Форината продати мени кућу над главом," па кад прва лицитација дође, он се теши: „то они мене само пробају." Но сме богме, и ту неостаЈе ништа друго ономе чи|ајествар него да се постара да му буд зашто не оде. Ту претша не помаже, јер ако ти имаш ку-

ЗА ЖИГ 0ВАКИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО ННЖЕ ЗА 0НЕ ОГЛАСЕ, авм ОБИМУ ИЗЛАЗЕ У 0В0М ЛНСТУ.

ЛИЦИТАЦИЈИ. ражи претити наће се, који имају куражи и не бојати се, па ако ти даље шта почнвш, ту су четници, па и солдати и буд си кућу изгубио туд си и одлежао годину или вшпе. Ако није нико дошао на прву лицитацију да купи немој се уздати д& неће доћи н» другу, Па нек и онда нико недоће немој мислити, да је дуг на оџак изишао. Лицитација ће се на ново расписати и једаред ће се наћи купац. Или ако се на првој и на другој не нађе нико ко озбиљно мисли етвар да купи наће се ко ће је онако шале купити за буд зашто, као ово сада у Футогу и ти плачи после и чупај косу. Закон каже јасно да ако се ствар на првој лицитацији не прода по процени, на другој ее сме испод процене, и то важи за непокретне ствари, а покретне могу се одмах на првој лицитацији испод процене продатиј Непокретности смеду се само онда про« дати на првој лицитацији и испод процене кад се сви, којих се тиче, и онај чија се ствар продаје и они ради кога се продаје сложе и јасно то искажу пред комисијом. За то нетреба се уздати у којешта него ваља бити при продаји па гледати да се погодиш са парничаром пре него што дође до друге лицитације, а код друге ако неби могао удесити да се прода ствар преко процене или по процени онда ради ма каква узрока уложити ништавну жалбу (протест) против лицитације, па ћеш добити времена да се измириш са парничаром, јер кад му се ствар преда и у грунтовници препише онда већ тешко иде повратак, Невреди ту о својој глави радити ди са законом имаш посла. Непомаже ту јогунство него наука. За то науку, науку, читај, учи, па ма да ниси ђак! Наће се писаца о свему само нека буде читалаца. Нека ова једна штета што се у Футогу догодила неучинидабудеједнаштетасто грехова него нека буде један грех — незнање. Н.