Glas naroda

ВРОЈ 21.

У НОВОМЕ САДУ, 25. МАЈА 1875.

ГОДИНА V.

Излази сваке седмиде ШШШ Ш & ШШ т 0%, & Цена је лиоту : на читавом табаку Т| || Ж (1 ЖЈ Ж |1 |Ј |ј Л на годину . . . . . 4 Ф0 Претплнта.огласиидо- В В.В ШШ Ц |Р® в® К Ш Ј|В ШШ на по Г0 Д ине • • - 2 „ аиси шаљу се уредииш- ■ ШШјЖЏ | ||М I 1 1 јј СТ на т ^ и месеца • 1 тву Јд. Народа у Н. Сад. ШЛ ИавНМ V 04М1 за СрбИЈу годишње б « ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУЕУ И ЗАБАВУ.

ЗА ОГЛАСЕ ПЛАћА СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАЕИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ, КОЈИ ШТО ЧЕШћЕ ИЛИ У ШТО ВЕБЕМ ОБИМУ ИЗЛАЗЕ У 080М ЛИСТУ.

С Р II С К И С А Б 0 Р.

Доста је поодавно јављено, да Бе се 18. маја о, г. састати у Еарловцима сабор. Комесар Хубер дошао је дан два пре, но посланици се неискупише тога дана сви, а и синод је имао своју седницу те с тога сабор не буде одређеног дана отворен. У понедељак 19, маја искупе се посланици у саборску дворану. Око десет сахата изјутра приспе и патријарх савладикама: СтојковиКем Кенђе.тцем, Ан# ђелићем, ЖивковиЕем и ВојиновиЕем. Грујић није ни дошао у Карловце, кажу да ]е болестан, а кажу и|,а се још није одсрдио. Патријарх кад уђе у сабор, оде на своје место и поздрави сабор: добро нам дошли господо и добро вам дошли! Не јавља се да су што посланици на то одговорали, али ми одговарамо: да Бог да! По томе хтеде патријарх да одредк њих неколико из сабора. који ће ићи по комесара. Милетић примети, да би ваљало да натријарх прогласи да је сабор отворен. Ред је да председник каже: господо моја, отварам сабор или бар отварам седницу. но патријарх то неучини, него рече, да ово није нов сабор него је продужење и да је отворен онда, кад се први пут састао. Он дакле одреди, да иду по комесара: владика Живковић, прота СтеФановић, Брановачки, др. Полит, др. Касапиновић и Ст. В. Поповић. Кад ће комесар доћи, иза^е му патријарх са владикама до прага од дворане на сусрет. Комесар узме место председниково а патријарх дође међу владике. Комесар под сабљом и калпаком нро= гласи да отвара седницу саборску и преда краљево иисмо патријарху. Патријарх га отвори и расмотри, °нда га комесаров актуар Киш прочита маџарски, а ДР- ћирић секретар народни српски. Док се читало краљево писмо, дотле је стајала Ј е дна компанија солдати у паради војничка је банда ( ' В0 рала и три су топа избачена. Еад 1*е краљево писмо прочитано онда комесар честита народу српском, што је већ једаред добио ^емеља законитог за своју цркву и школу и ускликне: Д а живи краљ, што посланици прихвате с узвиком: »живио!" После тога благодари патријарх краљу на милост и а комесару на труду.

По томе се кр. комесар удали. Патријарх одреди да перовођа у продуженој седници буде Ст. В. Поповић. За тим јави патријарх да су умрли посланици прота Бабић. ђор|је Мандровић. и Никола Лугумерски. Сва троица буду уписана у читуљу саборску. Патријарх хтеде даље да пође, но Милетић устаде и рече да троје није било у реду што се тога дана на сабору догодило. Прво, није било у реду, што је комесар сабор отворио, јер по закону патријарх сазива сабор. а ко га сазива тај га и отвара Друго, није било у реду што патријарх није био председник него комесар, а сабор је онда само сабор, кад му председава његов председник, треће је што краљево писмо нису читале саборске перовође. Сав сабор признаде да Милетић има право и та се ствар сутра дан поправи. Првога дана и за то не би било читање у реду што није било на сабору онолико посланика, колико се иште да сабор може наређивати што. Сутра дан прочита се на ново краљево писмо и устројство саборско, и по предлогу Брановачковоме одреди се да се решкрипт (тако се зове краљево писмо) преда њима деветорици и то: владици Живковићу, Брановачком, др. Милетићу. Касапиновићу, Николићу, проти СтеФановићу, мајору СтеФановићу пароху Јеврићу, да га ироуче и сабору да кажу шта о њему мисле и да одреде шта се све у овоме сабору радити има. После тога одреди се да се изабере посланик за ердевички срез на место др. Милана Јовановић, којијеотишао у Рисно у Далмацији за лекара, а тако исто да се и у Сомбору један изабере. Пошто је још на место покојног Мандровића изабран за перовођу др. Лаза Костић, сврши се седница другога дана и одреди се, да не буде саборске седнице, докле одбор, који ће да прегледи краљево писмо не буде са својим послом готов, што ће два три дана трајати. Сада ћемо да речемо коју, какво јето устројство што је потврћено. Одмах напред морамо рећи, да у њему има до 30 измена од онога устројства, што га је сабор, тако према вољи комесаревој дотеривао, да се у њему и не види воља народна. Као пензум (задатак) 5 ачки