Glas naroda

ВРОЈ 26.

У НОВОМБ САДУ, 29. ЈУНА 1875.

ГОДИНА V.

Излази сваке седлице ЧП| В ПР в 0% ЧРЧР ■ 1П| А №■ В Ценајелиоту: иа чнтавом табаку. ИјЦ 9В В Ш | Д Д II в V ШШ Ик годину 4 фо] Претплата.огласии до- ■ || Ц Шт Ш Ш МШ на по године ... 2 „ шси шаљу се уредниш- дВ В ЈРаЈ Р в Е В јЈН в 3 | | |Н Д м на Т Р И мвсеца • 1 » т ву «Гл. Народа у Н. Сад. 1^Ш чШшшЛввчЛ ■НМмвЕаииН ЧШг ||р®|р!®&в1шв за Србију годишње о , ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТБАРИ, ПРИВРКДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

НА. ОГЛАСЕ ПЛАБА ОЕ 5 НОБ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ НУТ, ЦЕНЕ СУ НЦ АТН0 НИЖЕ аА 0НЕ 0 ГЛАОЕ, КОЈИ ШТО ЧЕШћЕ ИЛИ У ШТО ВЕћЕМ ОБИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСтУ.

П 0 3 И В Н А П Р Е Д II Л А Т У. Са овжм бројем навршује се по године, нам другу четврт нецдатпше а лист приМи смо у прошломе броју ознанили имена мају п такових, које видимо да за друге оне господе плетплатннка, који су се на нове листове плаћају. Мн их дакле молимо по године претплатили били и позвали их да се и нас сете. на нову претплату. Но и осим поменуте го- Чудо, да ми Срби јако волемо промену. споде молимо да се они претплате, којидо- Чнм што пово изаре а ми поврвимо тамо. сада небеху наши претплатници. Повећање Но то траје неко време, истакнели се што броја претплатника колико иде у корист друкчије па ма и нешто старпје, погрејано, нама. толико и свима чптаоцима. јер се било, опет дај га брже амо, да гатакоисто тпме нини да лист опстати. уредно изла= брзо напустимо. зити п добро уређен битп може. Еада је лист овај покренут са свн.ју се Еако смо наумили са првим бројем у страна признавало, да је нуждан и од кодругој половини' ове године доносити про- ристп народу, наронито опом мање писместо разговетно нланке о новој мери, то ће ном. То се и данас признаје, алп ми смо читаопи поред осталог имати и ту корист. увек бољи у рушењу оног. што већ имамо да ће обучити се ономе, без чега несмеду него у зидању оног, што још немамо. ући у нову годину, а уједно уштеднти себи Свега, љубави према пароду, снаге и воље куповање књиге, која о томе пише. за рад имамо ми. ал сдабо истрајиости, дуГосподу скупљаче у оним местима, де рашиости. Пет година ,је како овај лист посе даје нокуиити предплата и нечекајући стојп. За то време ува г шо је дубоко корена жетву и бербу, молимо да се потруде и по- у народу, угинути пезшже, али кад би дукупе нам претплату за ову другу четврт, рапшностп било, он би се разграиао тако да пошто ће скорим и трећа иаступити. те да би био брзо оно, што му је намењено да нам помогну да штампарпју, којој смо об- буде. везани готово за ново давати, без прекида- Цена јелисту од 1. јула до крајагодине ња намиривати можемо. 2 ф. а. вр. Има међу господом уписницима, који Уредниш ТВ о .,Гласа народа."

0 ВЕМЛЕДЕЉСКОЈ И ВИНОГРАДСКОЈ ШКОДи.

У предпоследњој седници карловачког сабора решено је, да се ове године отвори српска трговачка школа у Земуну и већ је удешено, како ће се та школа уредити и послато је министарству на потврду. Честита земупска општина обвезала се, да ће за издржавање те школе мало по мало саставити фонд , а Дотле, докле тај фонд не буде у стању подмиривати све трошкове око издржавања овс школе даваНе срн. православна општина земунска потребне за школу просторије, снабдеВе је потребним намештајем, огрев ом, учевним срествима и то све онако, како то школски савет прогшсао буде, учитељи пак те школе плаВаће се из народног клирикалног Фонда.

Ми се радујемо овоме закључсу саборском и честитамо честитој општини наплеменитом ножртвовању њеном, но неможе нам се да се поводом тим не зажалимо, што се ни са које стране тако својски не заузме дасеоснује земљеделска и ВЈш 0Г радска школа српска. Вачка и Ванат је магазшг аустроугарски, од земље не живе само они, који ју раде, него живе тако реГш сви, има ли земљеделац има и занатлија и трговац и званичмк, н што вкше земљеделац има, то више имају сви ови. Свију дакле корист захтева да се на томе ради, да земљедедци наши у производима њиховим напредују, а то само онда моћи . ако земљу евоју буду онако рад% 0Ј как0 т0 земљеделска