Glas naroda

БРОЈ. 31.

У НОВОМЕ САДУ 1. АВГУСТА 1875.

ГОДИВА V.

Издази сваве седмице ИЈИВј ВВ в ЛЛ МП Ш Н| а ЖШ т Цека је листу: на читавом табаку. ■■ || I II Н И т 11II II Ш на годину 4 фо Претпдата.огласии до- И II ЈПн В иртШ Вш | | II ВЖ на П0 го ^ ине • • • 2 „ писи шаљу се уредниш- ■ ШШШтШШ 1 I М I ШЈ_М Ш ЈГШ_ на Т Р И месеца • 1 в у „Гл. Народа у Н. Сад. ВН ШШШтШШшШ1 МВН1 за Србију годишше 5 . ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ ЗАБАВУ.

ЗА ОГЛАОВ ТГЛЛТ Ј А СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ, КОЈИ ШТО ЧЕШВЕ ИЛИ У ШТО ВЕВЕМ ОБИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

ЈАВНО БЕ1ЕЖНИШТБ0.

1-ог аугуста п. р. ступило је у живот јавно бележништво у целој краљевини Угарској. Ово је звање са свим ново, зато Вемо наш народ са овим звањем обширније да упознамо. Ми се никада нисмо бројали ме|ју оне, који би између народа и капуташа неку мржњу сејали, шта више, наша је намера, да народ као и капуташи упознају свој положај један прама другом и један другог као два главна чинитеља да подупиру. Ипак се неда тајити, да наједан део капуташа на тако зване прокаторе наш се народ из свег срца срди. Нама није сада овде намера разлагати те узроке зашто се срди народ на прокаторе, него намера нам је саобЕити каке је са новим звањемса јавнимбележништвом наш народсрећан, (?) јер Ее се у многом погледу из ноктију прокаторски ослободити и познатог гулења — избавити. — Ево овде Еемо редом навести све оне послове, које јавном бележништву у делокруг припадају, као и цене, којеза њи треба платити. Па онда моИе сваки увидити велику раздику између ове цене и оне, које су прокаторима плаЕане. 1. Нристојба степенична. A. за уговоре: од пренашања добра, деобу, посао, најам или закуп (арендални) ужитак, задружне уговоре, уговоре од поклона као и у обВе за све двостране уговоре и наредбе за случај смрти у колико је вредност предмета изложенаили се из посто^еЕих података определити даје — плаћа се: Од вредности до 200 Фор. 1 Фор. 200 „ 500 „ 2 „ 500 „ 1000 „ 3 „ 1000 „ 2000 „ 4 „ 2000 „ 5000 „ 5 „ 0д своте која прелази преко 5000 Фор. осим 5 $ор. још од сваке започете хиљаде плаЕа се по ...... 50 новч. али свота пристојбе (Тахе) од 500 Фор. веБг, бити неможе. B. За облигације, обвезнице, и остале дуговне изјаве и ако су сдозволом укњижења снабдевене за уступке (цесије) и ако ове уједно од стране дужника признавање дуга, далје првенство (рпопШ) уступка, или уступање права на првенство задрже; изјаве сврху (новчане измире) залоге, јамства и осигурајуВе об-

везе; основне списе; напутничке изјаве; и за сваку предузету једнострану својевољну изјаву, која под другу рубрику неспада: Од вредности до 300 Фор. 1 Фор.

300

„ 800 „

2

800

„ 2000 „

3

ј>

2000

» 5000 „

4

преко 5000 Фор. вредности и надмашајући 4 Фр. пристојбу, од сваке започете 1000 више 25 нч. али свота пристојбе од 50 Фр. неможе бити веЕа. В. За једноставну или са брисањем дозволе на искњижење у земљишт. књиг, снабдевено писмено В. назначено пристојбе полак припада, која пристојба нити од једне Форинте мања, нити од 20 Фор. веЕа бити има. Д. Када се готови (особени) приватни списи са обележјем јавнога бележништва снабдеју, за под А. В. В. назначене поступне пристојбе само полутина припада, али такса од једне Форинте мања бити неможе. Е. За проФект трговачких папира до вредности Од 200 Фор. припада 1 Фор. Преко 200 „ до 1000 „ 2 „ „ 1000 „ „ 4000 „ 3 „ „ 4000 све даље „ 4 „ Е. За чување готови новацаили папира од вредности 1000 Фор. у 4 % нлаЕа се који од једне Форинте неможе бити мањи. Навредност 1000 ФОр. и на своту прелазеЕу ту вредност плаВа се % 0 % Уз ово за записник при примању, за признаницу, (поставницу) оставу (полажницу) за издавање оставе или полагање које год области плаЕа се она цена која је назначена под 2; и словом г.) 2. Пристојбе одређене. а) За пуномоЕија, даље за таке просте сведочбе или изјаве, које само за грунтовничко укњижењеиди брисање дају дозволу, или садрже у себи допуштење ил одрицање првенства, као и онда када се припознање таког дуга налази у њему којег вредностунапред није назначена плаЕа се 1 Фор. б) За оверовљење преписа, када препис барем две стране, а свака страна барем 25 реди има, ндаЕа се 30 нов. за сваку следеЕу страну листа 10 нов.