Glas naroda

280

вим чланцима лондонских дистова, који су 19. о. м. шталпанн слави тај митинг као среКан догађај за исток. — До 19. августа пребегло је у аустријску крвјину 29.600 душа хришВанских, — Сабвр угарски отворен је 19. о. м. — Са босанске границе јавља се оа су тамошумезапаљене. Власти турске упанише их из стратегичних обзира. — Селим паша је са три баталиона преко Клека у Мостар прешао без да је наишао на отпор. — Претседник сената црногорског и ађутант кнежев били су у Дубровнику 17. о. м. ради договора са руским генерааним конзулом. — „Лојду" телеграмшу из Веограда од 18. о. м. да нису истинити они гласови пеких листова, да је кнее Вреде рекао срп. влади, да Ке се аустро-угарска влада противити сваком раширењу Србије, јер заступник аустро-угарски иије имао повода о томе се изјаснити. — Јавља се да се силе нису договориле о томе, шта да раде онда, ако усташи непослушају конзуле. — Из Београда се јавља да је поп Жарко посео друм између Цариграда и Иризреиа и Скадра и Призрена. Сваки дан расте му чета придоласком раје. 18 авг. — Ове карауле турске у ватри, хаиови турсги у Штубцима такође запаљени. Крнбо.јци предају оружје. Одушевљењо неописано велико, Народ се диже ка из земље трава; но кука за оружје. ПомоВ браћо. ако бога знате! 18 авг. — Истог дана жестог бој код манастира Бање. Турци у манастпру опкољени од устаника. Један турски мајор и 12 турски коњаника погинуло. Око Нови варопгабио незнатанбој. Орби што су од Турака поплашени код манастира Букова па од страха пребегли амо, повратили се опет натраг. Варош Прибој усташи отели и запалиди. Поп Јевто бије се с Турцима око Мокре Горе. Турци Еладничани напали Србе, и отели пм стоку. Срби из Босне све једнако прибегавају амо. Овди велико одушевљење за рат, сад ил никад. — Најважније је, да су Турци у четвртак провалили плот на граници српској те упали у село Јавор. поробили га и попалили и неколико душа поубијали. Српска војска брзо је у помоЕ притрчада и Турке разбила и поватала. С тога министарска кон#еревција. Енез је то одмах конзудима јавио, држп ее да неЕе проЕи без рата. Друго је тако исто важно. да су Херцеговци одговорили конзулима, да они хоЕе да с Босном заједно буду једнакнежевина и да плаЕају Турцима данак као и Србија, друкчије не полажу оружје,

Ерајеж овога месеца истпчеонима предплата, који су се са 2 ф . предплатили. Молимо да ]е понове. До краја године долази 1 Фор. 33 нов. Уредништво. ~ ЕЊИЖЕВНЕ НОВООТИ.

у

наклади А. ПајевиЕа у Н. Саду изишле су: Н (ШЕ НЕРЕ МЕТАРСКЕ ПРООТО УДЕШЕНЕ И РАСТУМАЧЕНЕ 9Г СА 28 ТАБЛИЦА -фЕ НАПИСАО ђУРА ПОПОВИВ. Ењига има 64 стране, а цена је само 10 новч. Препродавци добијају рабата 20 до 25% према кодичиин наручбине Наручује се за готово и по поштанском поузеЕу (рег Касћпаћте) код А. ПајевиЕа у Н. Саду.

1?А1

м

У наклади А. ПајевиКа у Н. Саду изишао је: СРПСКИ БУКВАР 3 А ОСНОВНЕ ШЕОЛЕ са многим сликама. Буквар је написао г. др. ђ. Н а т о ш е в и К гд. реФеренат срп. народ. школа а народно-шкодски савет пронисао га је вао обвезну школ. књигу у срп. нар. вероисповедним ш к о л а м а. Слике у буквару удешене су тако, да деца уче по њима лако позвавати поједине гласове, а уједно су те сличице згодне прегледалице за основно цртање. Цена 20 вовч. укориченом у тврде корице. Препродавци добијају 2 новч. по комаду рабата. Наручује се за готовои : по поштанском поузеКу код А. ПајевиКа у Н. Саду.

У накладп А ПајевиЕау Новоме Саду изидази првих дана месеца октобра ове год. НАЈВЕШ ИЛУСТРОВАНИ СРПСКИ ЕАЛЕНДАР

ЗА ГОД. 1876. уредник СТ. В ПОНОВИћ. Еритика у „Јавору", „Раду" и „Отаџбини" оценила је „Орао за год. 1875." као најбољи. најлепши и најјефткнији српски календар. И „Орао" за год. 1876. донеЕе 20 много лепше него лане израђених слика, које ликова у српству знатних људи.које слика градова и предела из српских крајева, сдика са херцего вачког бојишта. Садржај Ее бити још одабранији него лане. Формат веЕи од лањскога. Слика на корицама сасвим нова у народном духу. Величина 10 табака велике четвртине. У календарском делу биКе и рубрицирани табаци за писање двевног „Примања" к „Издавања." Цена само 50 новч. Прекродавци добијају 10 нов. по комаду рабата. Наручује се за готово или по поштанском поузеКу код А. Пај евиКа у Н. Саду.

А ГЛЕ ПОМОћИ за оне који желе зими топлу обуЋу. Еод мене се може добати таке коже, да се све чуди чолек како је добра за зиму. Ова је кожа телеЕа (Већааг4е ЛУЈсћвкаПјз&Не) и дице јојје као виксдедер а унутра дође длака и та је длака као на телету и то тако држи топдоту да човек у нај веКој зими може без богуша путовати или у дуКану стојати. Цена овој кожи је само 7—8 Форинти илиЗФор. 35 н. фунта а може из једне коже да изађе 8 пара ципела велики. Ео жеди одови кожа имати нек се обрати на мене што скорије и нека пошље од сваког комада Форинту у име капаре. У Моду (Моћо1) С поштовањем Милан Лолић.

вдасник „задруга за орпоку народну штампарију. " — уредние Ианта Поповић.

Српска народна задружна штампарија у Нпвом Саду 1875