Glas naroda

Ј ј РОЈ. 40.

У НОВОМЕ САДУ 5. ОКТОВРА 1875.

ГОДИНА V.

сваке седмице ННН |ИНр шл ШЛ ШИКП Ж НВ& ЧПН Ш Цена је. листу: на читавом табаку. ТП| ШШ Л »8 | | Л ИI в В Јш Л ва годину . ... 4 Фзр Претпдата.огдаеии до- Н |В ШЖ ■ №» 1и ШШ1 В II на по године ... 2 писи шаљу се уредниш- Д Ш ■ ЈН I I д Д ЈИ ЈВ 1| | Д јрн на три месеца . 1 н ву „Гд. Народа у Н. Сад. ШШ нжШШШ рПВаа за Србију годишње 5 . ЛИСТ ВА БАРОДНЕ СТБАРИ ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ. ЗА ОГЛАОЕ ПЛЛћА СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛДСЕ КОЈИ ШТО ЧЕШВЕ ИЛИ У ШТО ВЕВЕМ ОБИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

М01БЈВ ЗА ДОЗВС Велики жупан жупаније пожежке г. Иван Вардијан издао је под бр. 2331. следећу наредбу на обштинска поглаварства: „Још нре неколико времена било је получење женитбене дозволе по изузетку за молећега сељака са изванредним трошковима и знатним жртвама скопчано. Нерачунајућ амо трошак биљега за молбеницу, парохијску извесницу и грунтовни извадак, имаојесељак још многоврстних других терета подносити, јертује било људи, који су такове случајеве сматралинајбољим згодама, на недопуштен начин користити се, те из бедног сељака измусти што веЕи нробитак буди у новцу, буди у материјалу. Подписана ова кр. поджупанија увиђајуЕи злоупотребе, које су се баш при таковим пословима одомаћиле биле, те желећн и онако претерећеном сељаку што је могуће само олакшати, поједностручила је тај по сељака толиким трошковима скопчани посао, нримајући у записник дотичне молбе за женитбене дозволе, и дајући од поджунанијског љечника прегледати оне особе, које се у таковом случају по постојећим прониснма прегледати имају. Тим је већ са сељака скинут онај трошак, који би носитиимао, да је молбеницу од које треће особе начинити дати морао, и да је лечника за ирегледање особа посепце наградити имао. Ту олакшицу моглаје ова кр. поджупанијасељаку прибавити само тим начином, да је себи знатни посао напртила, за обављење којега мора многе радне силе и времена потрошити. Али и ту добру накану и збиља пожртвовно настојање ове кр. поджупаније наумили су некоји поједини у број централних чиновника неспадајуВи људи из себичних разлога осујетити лажним обећањима и излишним саветимапримамљујући неуке сељаке, као да ће им они тобоже замољену изнимну женитбену дозволу изпословати, или бар решење дотичне молбе поспешити. Разлог таковом вабљењу није други, него неукошћу сељака користити се и из њега што је могуће самоизмузти. Та удешена злоупотреба гони ову краљевску поджуианију за темељито изкоренење тога нереда одредити следеће: То општин. поглаварство има ће одмах, како овај налог прими свестрано свеобштега знања и равнања

[у ЗА ЖЈШИДБУ. ради обнародовати и од месних кнезова прогласити дати, да се молбе за положење изнимне женитбене дозволе примају безплатно код кр. ове поджупаније у записник гдесе безплатно и лечничка визитација ради прегледа дотични особа у чаписник увршћује, а дотични молитељи да се имаду само уторником и петком тога ради код ове кр. поджупаније представити. Тим начином немају сељаци никакових трошкова, осим оних за набаву потребити биљега носити. Свако обећање, да ће когод замољену дозволу изпословати или решење дотичне молбе поспешити, нека сматрају само измишљотином, која не циља на ино, него штогод из њих измамити, с тога нека се недају заслепљавати таковим обећањима, јер могу уверени бити да их дотични само из тога разлога чине, да неукога сељака преваре и из њега каково мито или поклон у своју корист измузу. Сваку помоћ или обавест, коју би молитељи такових изнимних женитбених дозвола или у буди којем другом предмету нарочито пак деобном и свим осталим предметима жељели имати, нека потраже код кр. ове поджупаније, која ће увек снремна бити, да праведним њиховим жељама удовољи, или им потребиту обавест безплатно даде. пак управо зато нетреба ова кр. поджупанија никакових посредника, нити ће какове посреднике трпити, те ће такове одлучно одбити, што год до њезина знања дође и мититеља и мићеника казнити. Коначно се још томе обшт. поглаварству налаже, да женитбене дозволе, који му у сврху уручења молитељима достављене буду, одмах дотичним уручи, јер је кр. овој поджупанији дошло до знања, да се је кадкада завлачењем уручења упутних дозвола, гадна шпекулација на кесу неука сељака терала што сада за увек нресталим се сматрати има. У Дожвги 4. октобра 1875. Кр. ноджуианија. Велики жупан. Горња наредба заиста на добро смишља, али неће испасти онако како се жели, нарочито још су тиме отворена лекару врата. Он ће увек наВи, да су оне особе здраве, које нису пре код њега биле, него су на визитацију отишле; једно бар уштеђено је на молбеницама и то је ипак добит така, да сељаци имају бити благодарни жупанији пожешкој а и друге жупаније ваљало би на ову да се угледе. У-)