Glas naroda

БРОЈ. 47. У НОВОМЕ САДУ 23. НОВЕМБРА 1875. ГОДИНА V.

Излази сваке седмице мми т *јШ ЦрЧШ ■ ГГОЖ ШШ В Цена ]е. листу: на читавом табаку. И| 91 А Ш 1 Д Д ■ III I VI А на годину 4 Фор , Претплата.огласиидо- В МШ Шт Ш Н Ш№ ЈВ&В Ш || Вш на по годпне ... 2 аиси шаљу се уредниш- Д Јн Ц Ш ј Д Ј ЖЖжЖж. I I " ■ "м на три месеп ' а • 1 » ву „Гд. Народа у Н. Оад. А 9ДАн1в н1|Ш1шЈн|Д№ 1#Нв|Ин1 за Србију годишње 5 , ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

ЗА ОГЛАСЕ ПЛАПА СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ЛУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ КОЈИ ШТО ЧЕПШЕ ИЛИ У ШТО ВЕКЕМ ОБИМУ ИЗДАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

ЗЛОЧИНСТВА ПРЕМА РОДУ ГРОЖ^А И ШЉИВА.

У Олавонијиностоји „друштво славонских лекара." То друштво држи месечно своје састанке и тако је и 3. о. м. имало састанак свој у Осеку. На том састанку говорио је др. Каливода о томе како што више има вина и ракије, то се випге зла чини и доказао је то цифрама. По казивању истогагосподина у Осеку месеца октобра било је у затвору 214 изтражника. То је толико да се немају динисместити,јер кадсугра9ене апсане рачунано је да свега може бити 50 до 60 уапшеника. Др. Каливода узео је с тога да прона^е од куда да се толико злочинаца намножи, те набраја пореду од године 1871. до 1875. све злочине за које се судило у Осеку код великог суда. Он је начинио таблицу за преглед. (Видитаблицунасвршеткучланка.) Из овога прегледа статистике злочина противсигурности живота пише др. Каливода, који пет год. заваКа — и којег п датци исцрпљени су из писмена сл. кр. судбенога стола у Осеку, којисуди наджупанијом вировитичком од 81 □ миља са 168.105 становника, пре свега се увиђа, да се бројеви упитни злочина почетком јееени сваке године множе и разразмерно у зимским месенима до месеца јануарарасту, а месеца Фебруара сваке године изванредно и то не само по броју и каквоћи умањују, него и слабији бивају. Дочим се број наведени злочнна у назначени 5 година у летним месецима и то од почетка марта до конца јула од 28 до 37 мења, — расте у августудо 42 а јануара будуЕе године са 80 свршује. То умножење тих злочина почетком јесени размерно повишење броја исти у зимским месецима и ненадано умањење броја злочина иочетком Фебруара може се само тиме разјаснити: што се у време кад се по броју множе злочини сватови држе и велики Црквени благдани као божић нова година, 3 краљаи покладе славе, те за време разних тих светковина наш народ преобилно уживатаковопиће,којечовекаомами па онда настављајући тај прекомерни ужитак при свакој поједине светковине за више дана — заборави на све и пиЕем занешен учини што само множи број злочина против сигурности живота.

Случајеви кад гаљивици и виногради нису плодом обилни и услед тога добивена мања коликоНа ракнје и вина — јееу од незнатнога уплива на обичаје за време сватова и слављења наведени благдана ако је година оманула и плодови неиздашни буду знаде се наш сељак номоћи,јер без пибазапрославу исте светковине несме ироВи па ако је кеса празна, а ти продај по који или више комада марве — нема ли ни марве за продају то онда нађе у сеоскоггрка помоБи, који је на то у«век готов сељаку новац у зајам дати — а овај хајд купи ракије — последице тога јесу дела који број злочина за време зимски месеци напрам летнима три до четири пута прелазе. Разлог наведен множења злочина тих јест нешто обично ал не стално — ти злочини понављају се сваке поједине године само иригодом сватова и црквени светковина — па с тога човек, угријан пиЕен склон је на свако зло, а када та (ниЕа) тежком муком прибављена — потрошена јесу, онда се отрезни и буде миран, док му се непружи нова какова згода. Изгредници мирују не само за времелетни месеци мирују такођер за време зимских, када шљивици и виногради нероде. Али кад су године издашне виногради и шљивице роде — онда је узрок злочина управо сталан. Сељак, који се за време зимских месеци у лошим годинама само кад и кад онија. брзо се освести, а вапротив у годинама родним у вину и шљивама као што је ова — ту му нарав преотме мах, он се неразтрезни и неосвести дотле, док није потрошено све пиЕе. У таковим плодовитим годинама расте број злочинаца против сигурности живота нрекомерно; тако н. пр. у месецу јануара 1871 било је 38 таковислучајева (10 тежке телесне озледе, 25 убојства и 3 уморства) дочим их је године 1872 ради лоше природе вина и ракије само 15 било (10 тежке телесне озледе, 5 убојства) у год. 1873 само'10 случајева (3 тежке телесне озледе, 2 убојства и 5 уморства) у години 1874 такођер 10 случајева (4 тежке телеснеозледе, 4 убојства и 2 уморства)инајпосле у јан. о. г. 7. случајева (2 тежке телесне озледе, 3 убојстваи 2 умор.)