Glas naroda

400

891. год. све се емрзло било, жетва ниЕаква не беше, и година је сврши.га са глађу и вруом. 1067. год. смрзло се на путу највише путника у Немачко.ј. Год. 1133. била се смрала талијанска вода-. На од Еремоне па до море, бурад па и воЕке распадаше се од зиме. 1236. год. био је Дунав до дна св смрзо и дуго јетако стајао. 1339 год. била је такође због неродиде и жестоке зиме у Шот гапдској тако страшна скупоЕа к гдад, да је сиротиња траву .јела и многа жалосно по пољу помрла. 1432., 1433. н 1434. биле су особито јаке зиме, једне је године 40 дана без престанка знег падао. 1468. год. солдати у Фландериској моралн су вино са сивирама сећи. 1683. год. беше такође жестока зима. 1709. год. земља је 9 стопа у дубљину промрзла била. Још су биле жестоке зиме 1718, 1744, 1809 до 1812 и 1814. П О 3 и в на јавно предавање у Новом Саду. У емислу одлуке „новосадског српског кола" овим се до општег знања ставља, да ће се у течају ове зиме приредити низ јавних предавања из разних грана науке, наротато из природних правних и политичних наука, историје, педагогије, књижевности и уметности. Учтив.о се дакле позива цело овдашње грађанство. да што многобројније походи ова јавна предавања, која Ее се тако удешавати, да буду за сваког разумљива и поучна. Јавна предавања ова држаће се у позоришној дворани недељом и четвртком у 5 сахати после подне, кад се пак какав светац деси, онда Бе се предавање место четвртка у тај светац држатиПошто је приређење јавних предавања с трошком скопчано, то је одреЈена у лаз на цена по 10 нов. од особе. Чланови „кола" са евојим породицама имају бесплатан улазак. Прво јавно предавање биЕе у недељу 7. (19). дец. у 5 сахата после подне, говориће г. про$есор М и л а н А. Јовановић о „новим мерама". Дан и предмет сваког даљег предавања, као и име предавача обзнаниће се свагда напред у јавним листовима. У Новом Саду, 2. (14.) децем. 1875. Др. Илија ВучетиЋ подпредсед. „Кода". КЊПЖВВНЕ В Е С Т И. Изишла је из штампе књижица под насдовом МЕТАРСКЕ МЕРЕ са таблицама за претварањ* старе мере у нову и за определење цене према изједначеним мерама; са особитнм обзаром на потребу у куКл, трговини и заваху. Гаставно ђ. р. У „Гл. Народа" жзишдо је квК неколико таких таблица те сваки може ввдити од које Ее користи бнти ове све скупљене у књижицк. Пги слстављању ове књижице обишли смо све што је више научно и опширно тв је у кратко и разговетно у њој написано све оно што је ншјнужније за свавидаву потребу да е из нових мера зна. с

Зато што емо богати жадостам искуством, да наш наред при свакој овој сличној промени љуто етрада н штети ее материјално, одлучисма преко свега што је већ некодико књижица о новим мерама нзагало ипак ово делцо штампати јер је бар по нашем убеТјењу досада једино. које ће вр ло лако и брзо свакога упутити у мерама новим и ценама према изједначепој мери. Нова је година на прагу, а с овом нове мере ступају у живот, зато позивамо сваког родољуба да за времена пору. чи књижица ових, како би наш народ што спреммји изашао на сусрет овој значајној новој установи, и да се што боље очува да га и овом првлаком грдно нештете „чивути" па и крштени н некрштени; родољубиви свештеници! и народни учитељи овом приликом ћв највећу задужбину учинити ако упуте народ свој да се што више приправи за дочек наступајуће ведике промене у промешом али животном питању; даље се поуздано надамо да Нв свесни и родољубиви трговци Срби са своје стране радо допринети жртву те постати посредником при набавки ових ињижпцаЈ Евижица ће бити у тврдим корицама са платном увезана те ће и покрај свакидашње употребе моћи дуже времена истрајати, а цена је 15 н. Препродавцима који поруче преко 25 примерака уступа се 25 проц. а онима до 25, 10 проц, рабата; уз поруку^ ваља и новац г .придожити иди назначити да се књиге рег Касћпаћте пошаљу. Наручбине и новац ваља на г. 1>уру Стојковића трг, у Н. Саду сдати у чијој наклади овакњижица и изилази; исти ће све наручбине тачно и брзо обављати, У Н. Саду 25. новембра 1875. ђ. Р.

„ПАНЧЕВАЦ" КАЛЕНДАР 3 А НАРОД СА СЛИКАМА ЗА 1876. ГОД. изишао је у 7000 примерака и данас га имамо само још у 500 примерака на шгожишту, С тога умољавамо сву ону господу, к<,ја желе овај ваљан а је®тин календар имати, да га што пре у нас поруче. Цена је 30 н. а ко поручи више од 10 комлда добија га по 32 % н. шш 25% рабата. У Панчеву 1875. Књижара браће Јовановнћа.

До којн дан издази из штампе књига Б0ЖИ Д А Р Д 0 Б Р 0 Ј Д Е Ц И. Трећи течај. Уреди« "Чкка Стева. Све наше општине. школсз;е управе н родољубе којису вољни да школску децу о божићу књижевним даром обрадују, молимо лепе да нам одмах јаве, колико желе нматн о^их књкга, како бисмо мм аа врекена послати могли. Ваљана, сасвим нова садржвна и малена Ц «на од 10 н, пнпоручују књггу свакоже. Превродавци добијају 25 прод. рабата. Наручбипе извртујемо с поштом У наточ. Панчево, у вовембру 1875. КњнЈкара браће Јовановнћа.

..зздошг „задруга за орпоеу народнт Н1ТАМПАРИЈУ. " — уреднкк Иаита Ноипвић. ; - - — ■ Српска пародна задрушва штампарија у Новоме Саду 1875 год.