Godišnjica Nikole Čupića

нашим летописцима. Али су за то, по мом мишљењу, сва казивања наших летописа по Теодосију другостепене вредности и без потврде с друге стране не вреде много.

Дом. вели да је Сава Радослава оженио, а 'Теод. — који отом ћути —- прича да је он Владислава оженио. И. Руварац држи, да је жена Владислављева одиста била бугарка (Матица 1868. 337), али оставља нерешено питање о том кад је била та женидба. Међу тим други неки историци верују у том Теодосију са свим, и ако сеу другим приликама од њега уклањају.

10. Д. стр. 333. вели, да су мошти Оавине. пренесене из Трнова неколико година после смрти Савине»по плате же изкоднукхћ« —а Т. 203 вели после годину дана— »дћтоу же мнпоувшоџ«. Ово је расправљао Љ. Ковачевић (Годишњица Ш. 361. и нашао, да је св. Сава умро 12. Јан. 1236, а пренесен био 6. Маја 1237 — дакле да Теодосије има право. Година преноса потврђује се забелешком у једном прологу беогр. нар. библиотеке

! а година

(Гласн. Х. 341), у којој стоји година уме (1237); смрти потврђивала би се највише тиме, што субота (као дан смрти Савинеј- 12. Јануара (ког се дана празнује спомен св. Саве у Русији) пада 1236 године.

Ја ћу овде само напоменути: да непосредне, историске забелешке о години смрти св. Саве— колико ја знам — нема; да се у Русији истина светкује св. Сава 12. Јануара, али у Хиландару и у свима срп. крајевима и у западној црквиз 14. Јануара; да је и у најстаријим нашим

|, Ђ, Даничић је био прочитао “УЖМЕ, али је напоменуо, да му последњи број није био јасан. По ново смо читали ја и Љ. Ковачевић и библиотекар арх. Дучић и нашли, да је доиста го ме.

2, По причању им једнога и другога биографа могла би се узети и недеља.

3, Гласник УП. 153. Види и Асја запееогшт, Рашмзиз е; Котае "865. Јапааги (отиз П. Јодех ХХУ. и стр. 261.