Godišnjica Nikole Čupića

130

по неку таку особину, која ће можда после 1000 година збуњивати историке, а коју они данас не осећају. Види још у Дом. »двта многам« стр. 295, »многал лЕТА« 9261 и т. д. која су неки историци час примали а час одбијали — како им је кад требало.

11. Д. 342. И после— вели— пошто пренеше мошти Савине из Трнова, још многа чудеса почини гроб Савин тако, да силни походиоци досадише калуђерима, те му заградише гроб, да не би чудеса његова сав свет привукла, те још већа досада манастиру била. А Т. 273 274 прича, да су калуђери, по смрти цара Асена, укопали у гроб Савин неког светог митрополита, који је за то молио и платио — и тако свет уставили.

Казао сам већ, да је Теодосијева биографија заменила Доментијанову још од ХГУ. века. То се види и по томе, што је Теодосијево дело у рукописима много чешће, што је у скраћеном облику отишло пу Русију, те се у том изводу раширило и у руској реценсији. Побројаћу овде досле познате ми, објављење и необјављење, рукописе овога дела.

[. Српске реценсијс:

|, Рукопис ман. Хиландара, на кожи, 4 — на 210 листова, добро очуван, преписао га 1336 г. неки Теодул (Гласн. 56. 101.. Најстарији досле познати препис Теолосијева дела.

9. Рукоп. типикарнице св. баве, који спомиње Григорович у »Путеш. по Турши« стр. 29. У наслову место Теодосија долази Теодор (2)

3, Рукоп. нар. библиотеке у Београду, по Дан. ХУ. в., по коме је Даничић издао ово дело у Београду 1860.

Овде се не помиње у наслову име Теодосијево.