Godišnjica Nikole Čupića

139

неможе измислити јунака, који би, својим махнама и вр-

линама, својим мислима и страстима био бољи јунак нашег века од самог Бајрона.

Бајрон је рођен у Лондону 22. Јануара (по новомј 1788 год. Отац је његов био капетан гарде, и служио је, неко време, у Америци. Због растпуштена живота и смелости звали су га његови другови убудалином«. Он се два пута женио; друга жена, мајка Бајрона песника, звала је се Гордонова, била је родом из Шкотске и донела је свом мужу доста мираза, што је он, на брзо, утраћио, презадужио се и побегао од повериоца, напустив своју жену и дете. Умро је као бегунац у Францеској.

Мајка Бајронова била је жена мала образовања а нарави врло ћудљиве. Она је поступала са својим синчићем тако, како никака педагогија неби одобрила. Из нежности каку разум не контролише прелазила би она у љутину и бруталну разјареност. Лорд Дизраели, описао нам је у једном од својих популарних романа (»Уепела«) неколико породичних сцена у кући Бајрона и његове мајке, из којих можемо лепо видети, у каквим је кућним приликама песник одрастао и какво је домаће васпитање имао. Новелиста је, измећу осталог, описао и прву посету Бајрона пи његове мајке породици Хавортовој, која је становала у близини Нјустедебија, лворова Бајронових. Познанство које је Бајрон, том приликом, скопчло са том породицом, било је важан моменат у његовом животу. Ми ћемо се на то још вратити, али за сад да останемо при тој првој посети.

»Било је после по дне, једног дана, кад зачегрташе и сташе у дворани гђе Хавортове, једна тешка, поштанска кода, Из кола је изашла једна мала, врло дебела, до ушију запурена жена, у оделу необично шареном и већ доста похабаном, а за њом је ишао један дечко од својих је-

данаест до дванаест година, који је стасом био прави