Godišnjica Nikole Čupića

РАТОВАЊЕ ХЕРЦЕГА СТЈЕЏАНА С ДУБРОВНИКОМ 105

говом начелу, гледајући само своју корист, могли и они њему блокнрати цијело приморје и тако му прекинути свако трговање с Италијом и даље довожење соли преко мора, и за то, да и он треба, да се држи старих уговора п да напусти мисао о премпјештању трга с Дријева у Орман, као што се било прочуло. Подсјетшше га, како и Сандаљ није хтио продавати оно мало соли, што јеу Новом добијао, него је дијелио посадама по својим градовима само да одржи уговор.

Као да се Стјепан био ријешио да покуша, не ће ли моћи умирити Дубровчане, а да ипак не жртвује све само са своје стране. Он предложи посланицима, да им уступи Дријева за 10.000 дуката. Како ови нијесу имали за то упутстава, писаше вијећу. Вијеће им одговори, да приме прједлог, ако Стјепан пристаје, да да Дријева за 3.000 дуката и да са сољу буде све по старом. Такав одговор всома озлоиједи Стјепана и преговори опет окренуше на горез“.

Међу тијем су Дубровчани имали међу Стјепановим дворанима људе под платом, од којих дозпаше, да Радјен гост, и ако пред њима брани Стјепанове поступке, ипак ма саму наговора херцега, да се какогод смири с Дубров

36 __ Растић. Писац паставља: „Зеп а фдиезфа ргоров!мопв да] дисса, 4 тозгто Фш о соггагпо а дџцап(о рег П равва(јо ауеуа рагјајо, (а теп(је сће поп уоЏе ргезфаг 1'огесћје рег Гагрепи (бо пеш а; 1 века ад ајсит тегсапи. Ма поп гЈ5ропдепдо а фопо 5'евргевве, сће, зе Н Васивеј ојеуапо сће поп 8'абегазвего Н ода по а 109, еф 11 рагбсојаге дет аттан, сћв 81 сопдисеуапо рег И тасено, дотевзего расаг Гегђа, сће равсојауапо пе! равзаг рег Но зџог вкац; о рег | ган езвег Фзрозивзуто збаге аПе сопуепдот Табе да 5џ0о радге з то, та поп 1пеепдег оззегудг По раш! [а соп рмпећђр рт апбпсћ.»