Godišnjica Nikole Čupića

2 __БУКАН_НАЈСТАРИЈИ СИН СТЕВАНА НЕМАЊЕ И ВУКАНОВИЋИ Београду, на листа 71-ога обратној страни: „беејапо Хетааспа ћеђбђе «ге Пећонћ. П рмтто 81 сМатауа Ушсап, рџе " Та ргепајре 4' Арата; Ганго З(еГапо, сортолтпајо т Ипеџа Цимса Ретомепсат, сће доро! Гассевве аПа согопа; 1 (ег2о Кавсо.“ Но ове латине не приводим да поткрепим речено у наслову ове расправице, но само да покажем, да нисам ја први, који тврди, да је Вукан био старији син, да је он био првенац Стефану Немањи.

У У-ој књиги „Зеампа« приопштио је г. Др. В. Јагић из рукописа, који је покојни Гилфердинг из Пећи однео у Петроград, критичке додатке тексту живота, СВ. Симеона и св. Саве и међу њима на страни 15. овај варијанат: «фатћ 60 БК ЕЉХДЕНГЉАЋ |ђавој) междоу Братома, вАаљидвомњ, старвншнмк сммомћ скетдго Снмеонад, н кмр Стефдиомћ; — подвучених речи „старкншнишњ смномљ се. Симеома,“ нема у издању Даничићеву Од Г. 1865 на стр. 205.

Како је покојни Даничић издао Доментијана, по рукопису царске дворске библиотеке у Бечу, писаном на хартији; по свој прилици ХУМГ вијека“ (в. предговора страну ХГ.) а за рукопис Гилфердингов г. Јагић уверава, да је писан већ концем ЖХУ. или бар почетком ХМ века; то се већ с тога поменути варијанат не може просто одбацити или игноровати, и ја сам управи подстакнут истим, да напишем ово неколико речи, а речима тима п тврдњом својом да изазовем даљу дискусију о том питању.

„Стефан Немања оставио је пресло и закалуђерио се 25 Марта 1196 г. а тог нстог дана п те псте године сео је на српски велико-жупански престо најстарији син Немањин, Стефан«“ (В. Гласник ХБУП, 302 и „Смрт Стефана Првовенчанога и т. д. у хронолошком погледу, прештампано чз Отаџбине стр 2.). Да узмемо с г. И. Павловићем, да се промена та на престолу српском догодила лицем на благовести 1196 г., и да је том приликом Немања, као што ср. Сава

пад мили 1 Ма му АИ ишли тла а пп Па на на ШН П о 0