Godišnjica Nikole Čupića

2. ____ОДЛОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА

Ђурђе је услед овога, оставио у Смедереву свог сина Гргура и шурака Тому Кантакузена, да га бране од Турака, а он је прешао у Угарску са деспотовицом Јерином, понев собом и све своје благо.

Док је Ђурђе примао у Мађарској град Вилагош, који му је поклонио краљ Арберто, на Смедереву су се отварале (27 Августа 1439) Турцима градске капије, које ру им предали Гргур и Тома пасу и они остали код Тујака као нека врста таоца.

Мађарска војска, која се је санћим искупљала у Тителу, разишла се је кућама, како је чула за пад Смедерева, док су Турци почели, скоро за овим наваљивати и на Београд.

ТУ. Прва турска опсада Београда 1440 год. под султаном Муратом

Освојив Смедерево, Ђурђеву престоницу, Мурат се е кренуо против Београда са 100.000 својих војника.

У Београду је било у ово време, доста мађарске војске у којој је било и Срба и Немаца, и Чеха и Талијана под командом Јована Таловца, родом Дуброчанина, врло одважног и храброг војника.

Турска војска, под командом султана Мурата и управом Али-Бега-Авраназовића, опколила је Београд с његове суве стране; примакла му се доста, близу, и ту се је укопала и заклонила земљаним насипима иза коих је наместила топове и балисте, док је турска Флота са 200 својих лађа посела Дунаво и Саву те тако одсекла Београд и од Угарске.

Турска је војска била наоружана, стрелама, копљама и сечним, ручним оружјем, док су Мађари имали сем овога и топова, и неку врсту пушака.

Турци су за дуго време тукли Београд топовима и балистама, док су Мађари често испадали из града, на-