Godišnjica Nikole Čupića

ме

40 _ ОДЛОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ ВЕОГРАДА

На деспотски српски престо села је сад деспотовица Јелена, Лазарева жена, и војвода и деспот Ангеловић. Али је и њихова влада трајала силом још само до 20 Јуна 1459 год. кад су Турци поново ушли у Смедервво, и кад је Србија поново постала турски пашалук.

Само четири године по паду Србије, потпала је под Турке и краљевина Босна.

И сад, кад Србија није више била брана угарској краљевини против турске навале, нит устава Турака у њиховом надирању на запад, Турци су настали надирати у Мађарску и борити се непосредно с Мађарима.

Нас се сад тичу само они догађаји и сукоби Мађара и Турака, који су се збивали на Београду, или, који су били у тесној вези са догађајима на Београду, те ћемо се још само њих и дотицати.

Кад су Турци пошли 1470 год. против Угарске, идући преко наше Мачве, да упадну у Срем, подигли су на десној обали Саве град Шабац, који су назвали БугјурДелен. (Онај који боде у бок; а може да значи и Купињак; у нашим летописима често Заслон!).

Мађарски краљ, Матија Корвин, слао је своју војску, да спречи ово зидање новога града, тако близу Београду, али су Турци одбили ову мађарску војску и озидали су град, и краљу Матији Корвину, требало је да пролије доста мађарске крви, докле га је отео од Турака 1475.

Упади Мађара и Срба који су били прешли у Угарску, у Србију 1481, кад су и продрли чак до Крушевца и до Голупца, овде се напомпњу само зато, што је те године, по смрти султана Мохамеда, дошао на владу султан Бајазит П. који је, опазив нереде, који су настали у Мађарској по смрти краља Матије Корвина, (1490), настао радити на томе, да добије Београд.

. 7 Милићевић. Кнежевина Србија. 1886. Страна 491.