Godišnjica Nikole Čupića

48 ОДлОМЏПИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА

Ахмед-Бег је злетао у Шапцу само 100 пешака и неколико коњаника, који су могли л склоне на ону страну Саве, јер су имали ла ал нису хтели, већ су се заверили да изгину нећи град, који им је дао њихов краљ да га да га бране !

Шабац је био опкољен ровом, који је би и док су Турци њега затрпавали и пунили са и град рушили топовима, погенуло јеоко 700 је и шабачки град пао одмах после овога (7. на првом турском јуришу.

Кад је сутра дан, 8 Јула, улазио у Шас Сулјеман, пролазио је кроз редове коља, на к набијено сто и неколико осечепих глава хрг: нилаца Шапца, који не оставише иза себе ни диног, живог друга.

Сулејман је одмах оправио камени град и пј обимне бедемове земљанога града око њега, о воденим ровом, па је почео да гради мост на преко њега пређе у Срем и избије под Беогрг ске стране.

Сулјеман је седео на високом чардаку на ској и мотрио на своје паше и своје везире с тојагама у руци, гонили раденике на рад.

Мост на Сави, око 1560 метра дуг, (1800 је готов 18 Јула; ал баш тога дана, започела лази Сава, и сутра дан га је дигла и поквари

Сулејман није хтео више да дангуби г мост, него је почео одмах по овоме, да пре) преко Саве на лађамл, које је ту затекао |: храну и муницију послао је сувим у Београд.

26 Јула била је сва Сулејманове војска · страни, а 31 ис. м. стигла је под Београд.