Godišnjica Nikole Čupića

50) ОДЛОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА

због тога само пије тада узео, и зато је, још код ПЛГапца прешао у Срем п пао под Београд, с те, најслабије градске стране.

Пири-Паша, провео је прве дане свога бавлења око Београда у осматрању града и околине градске, и у размештању своје војске и својих топова око града са српске стране, и у утврђивању и заклањању своје војске са прсобранима, и топова, са земљаним батеријама, па је одмах после тога, почео да туче Београд са свију тих страна и да руши градске зидове.

Успевши да направи неколико провала (бреша) на црвом градском платну, што је опасивало варош, ПириПаша, понављао је једно иза. друго, многе јурише на град, које је посада овога градскога дела, у којој су били сами Срби, успешно одбијала.

Охрабрена успехом у одбијању турских напада, српска ова посада у подграђу Београда, испала је 24 Јула, из града и напала је на Турке у њиховим опкопима, и батеријама, и наневши им доста штете, вратила се је после у град.

Овако, борећи се из дана у дан. и поправљајући поред тога, и све кварове на граду, српска београдска посада, сачекала је, с" пуно још снаге, долазак Сулејманов под Београд '31 Јула 1521).

Сулејман је омах сутра дан, по своме доласку, послао све своје јаничаре, међ оне турске трупе које су непосредно јуришавале на београдски град са српске стране, Мустафа-Паши, који је командовао левим крилом турске опсадне војске, дао је Бели-Агу, старешину јаничара с једним делом ових, а великом везиру, који је командовао десним крилом, Себни-Пашу и други део јаничара п наредио је те су ови сви, како су се распоредили као што ваља, јуришали на град. (2 Августа 1521).