Godišnjica Nikole Čupića

56 одломци из ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА

Но стоји, да Сулејман није, према Србима, који су бранили Београд, одржао реч коју им је био дао, јер их је све послао (9 Септембра) из Београда у Цариград, заједно с њиховим свештеницима и калуђерима и населио тамо с њима једно село, коме је дао име Београд, а у Београду је оставио само оне, махом старе Србе, који су били на миру за време обране Београда.

Срби су имали у ово време, у својој цркви у Београду, мошти Свете Патнице2 (:5уефа Раса; Запја Мепегапда), једну руку Свете Варваре Мученице и једну икону Свете Богородице, и Сулејман је наредио, те су они Срби, који су се селили у Цариград, понели све ово собом, а после је продао све то цариградском патријарху за 12,000 дуката.

Цркву српску, из које су ове светиње узете, прео-– братио је Сулејман у џамију, у којој је клањао и провео дуго време, кад је. прешавши из Срема, ушао у Београд први пут. (30 Августа 1521).

После овога далазио је Сулејман у Београд, још и 2 и 5 Септембра, а 14 ис, м. и преноћио је у њему.

За команданта Београда одредио је Сулејман, БалиБега, сина Јаја-Патшиног, који је у исто време био и командант санџака смедеревског а и командант шабачког града , а од војске турске, одредио је: 30,000 људи са 200 топоБа, за посаду Београда: !0,000 људи са 50 топова, за посаду Смедерева и 10.000 људи с 20 топова, за посаду Шапца.

За време ове опсаде, Београд је много порушен; местимице био је уравњен са земљом, и Сулејман је наредио, те је сад изнова подигнут и сазидан и довео јеу Београд 21,000 Влаха и Цинцара, који су ово урадили и

извршили.

Какав су облик добиле у ово време ФортиФикације Београда, видићемо кад се поново почну да ломе око њих Немци и Турци. |