Godišnjica Nikole Čupića

О БАЛБАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ ХЈУ ПО ХУ ВЕКА 13

Рт Баштина Па — ги 2 па За а у а

Буркардово Упутство како треба иутовати преко мора подељено је, као што се на крају горе наведеног предговора његова види, на две књиге, од којих прва има осам одељака, а друга четири. Ми ћемо овде #зложити садржај целога Упутства бројећи одељке.

Тако се у првом одељку наводе четири разлога којих ради треба Француски краљ да поведе креташки рат. Ти су разлози: пример његових претходника, оданост к ширењу вере, саучешће према хришћанима који подносе неверничку власт, и жеља да се испод неверничке власти опет ослободи земља коју је оросила крв Исуса Христа. |

У другом одељку се говори о претходним погоддама крсташког рата. 'Греба да се у целом свету нареди вршење молитава за срећан успех рата; треба они који се одлуче да пођу на тако свети посао, сами да поправе и у ред доведу свој живот и да се својски вежбају свему што треба војничкоме реду и војничкој вештини; треба да се установи блога и мир међу свима оним хришћанима који имају власт на мору'; треба да се спреми потребан број лађа; треба да се првога пролећа одмах спреми дванаест бродова који ће вршити морску полицију.

У трећем св одељку побрајају сви путови к Светој Земљи, да би се могао изабрати најбољи. Пут кроз Арику најгори је, и треба га избегавати; путем правце преко (Средоземног Мора било би много незгода за коње и за људе; пут је кроз Италију и поуздан и добар; пут четврти, кроз Немачку и Угарску, лак је и здрав.

У четвртом се одељку говори о томе који је од тих путова најбољи за краља и свиту његову и за различите народе који би војску састављали, према местима

' Видеће се да је под овим писац разумевао опдашњи раздор међу краљевинама Напољском и Сицилијом.