Godišnjica Nikole Čupića

336

КРОЗ БОСОВО

Овако прича стари поп Јован, који већ 60 година како попује у „Јипљану. Додао је још, да је кућа овога Ђорђа Војинчетовића најстарија у Липљану, да се је после овога извршеног чина Ђорђе женио и имао деце, и да га је овај стари поп Јован опојао и саранио.

Дакле и ако овај Војинчетовић неје умро у цркви као што је г. Милојевић слушао причу о томе, ипак је овај млади Ђорђе Војинчетовић, који, може бити, води своје порекло од старих витезова Војиновића, заслужио да се спомиње млади Ђорђе Војинчетовић у липљанској цркви сваке године о Ваведењу кад слави црква, јер је његова заслуга да се и последњи атак Јашарпашин осујети, и стара црква у Липљаву очува.

Косовци! кад год прођете кроз Липљан сетите се брзоногог Војинчетовића или Војиновића, тим пре што вас подсећа на старе Војиновиће, чиј су двори били у Липљану, а овога Војинчетовића је најстарија кућа у Липљану. Сва је прилика да је у њему још врела витезовска крв Душанових сестрића.

Чудна судбина, некада су Војиновићи јахали атове и џилитали се копљима и буздованима, а далеки и незнани потомци снагом својих брзих ногу још чине чуда,

ж ж ж

Косово, а не Мало и Вељико Косово. Народ у Приштиви не зна ни за велико ни за мало Косово, зна, само за Косово. Откуда Ф. Петанчићу Мало и Велико Косово, то ће он можда једини знати !-"

Ја сам први пут чуо реч Мало Косово у почетку 185 године, и то у нашим војничким круговима : како је наша војска допрла чак у Мало Косово! А јамачно

8: Кад јикоз!. акадел, 2пап. 1 пшје«, Кпј. ХЛЛХ, чег. 132.