Godišnjica Nikole Čupića

ОСТАЦИ СТАРИХ СРПСКИХ ЦРКАВА У КУМАНОВСКОЈ КРИВОЈ РЕЦИ."

> •

Један део југо-источнога краја Њумановскога округа зове се Крива Река.") Овај је крај добио то име од Криве реке, која протиче кроз Кумановски округ. Крива река тече из Паланачкога округа кроз Кратовски, и више села Коњу, улази у Кумановски округ.

Крива река тече долином (у Кумановском округу), која лежи између огранака планине Ђермана с десне стране, и огранка Осоговскиг планина, Липовца, 6 леве стране. Долина је Криве реке, како где, широка по читав, или пола часа, а при ушћу у Пчињу, између села Војника (испод) и Клечовца (изнад), широка је више од једнога часа. Огранци и Ђермана и Липовца спуштају се на Криву реку више стрмо, него благо, често шаљући у саму реку огромне и одсвчне стене. Огранак Липовца, „Јељенац, спушта ве у реку сав у кршноме стењу. :

– и ннинив-ањ =.

1) Има Крива Река, река, и Крива Река предео, прозван по истој реци. За разлику ова два једнака имена а раздичнога значења, предео ћемо писати Крива Река, а реку, Крива река.

#) Овај су крај описивади и Ати Воце („Кеспиећ а4'пегетагев, дапз Ја Тагаше 4' Епгоре УМ!еппе 1854): М. Карловљ (ВЂст„никљ Европв 1873) и други, али га, готово нису описали.