Godišnjica Nikole Čupića

356 ОСТАЦИ СТАРИХ СРП. ЦРКАВА У БУМАНОВ. ЕРИВОЈ РЕЦИ

2) Бељаковачки манастир.

Јужно-источно од села Бељаковца, преко брда бељаковачкога, више од пола часа дадеко од села Бељаковца, дежи Бељаковачки манастир Светог Ђурђа.

Манастир је у атару бељаковачком, у једној питомој и шумовитој долини. Око манастира су, у растојању од пола, и читавога часа, села: Бељаковце, Довезенце, Коњу,/“) Јачинце, Кутли-Бег, Мургаш") и друга даље.

ж

Сада се баш свршава зидање нове цркве. Место ове нове постојала је стара црква, опет Светога Ђурђа. Од старе цркве нема" никаквих остатака сем предања о њој из којих се види да је овде био велики им богат српски манастир.

До пре 10 година овај је манастир био запуштен. Само се поред старе цркве налазио један кућерак, у коме је пребивао по који калуђер од времена на време. А од пре 50 година на овамо настанио се овде неки „ДедаСтамен из села Рудара и чувао цркву и ону лековиту воду до цркве, у потоку.

Пре 8 година отпочне (тојан Стојилковић, из села Бељаковца, купити прилог за обновљење црквени манастира овога. У томе је доста успео. Сада је црква, као што рекосмо, при свршетку зидања. Биће лепа и велика

10) Седо Коњу је источно од манастира Бељаковачкога. Има 21 кућу српску. Ту су чиФдуци кумановских бегова. На генералштабној је карти погрешно забележено Коноју.

п) Села Кутљи-бе и Мури с. јужно-западно од манастира, реко врха на Липовцу, Кутли-бега. Кутди-бег има само 11 кућа, Мургаш има 56 кућа. Оба су села чисто српска. И једно и друго арохија су Поп-Костадина Поп-Јовановића из Довезенца. У Мурашу има ооновљена црква Св. Петке.