Godišnjica Nikole Čupića

с о =

0 БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ ХРОН ХУ ВЕКА 31

великог · насељења и да су грађани рђави, плашљиви и без оружја. Мисли да за узеће Солуна не требају никакве спреме са стране хора и да се може лако узети самим нападом са суха.

да Дренопоље и за остале градове говори да ће се одмах сами предати ономе ко буде освојио Цариград.

ХШ. У осмом одељку препоручују се мере које треба предузети за одржање Грчког Царства, кад би једанпут било узето.

Из ранијих напомена против Грка вадимо једну, која нешто од живота показује. „Грци се — стоји „тамо — врло често скупљају у своје цркве, ту тргују, „ту праве завере, а извршују их када им се згодно „учини. А ко год има толико да од свог имања може „одвојити да издржава једног човека, диже цркву на „овом властитом имању, у винограду, у кући, и поставља „3а њу попа којега сам хоће. Тако чине и његови на„бледници.“ Белешку ову наводим зато, што се њоме објашњавају (баштинске цркве и баштински попови о којима нам је Душанов Законик наредбе сачувао.

У тим напоменама се и опет враћа на краљевину Расију, помињући како ју је лако освојити. Ево шта се говори на том месту. „Враћам се на краљевину Ра„бију, да покажем како би се лако могла освојити, и „тврдим да је може узети како хоће онај ко смисли „да је освоји. А да би се то боље видело, мислим да „ј Кратко опишем гдекоје покрете којима је треба на„пасти и гдекоје прилике којима се освојење олакшава. „Ова краљевина или и нема никаквих тврдих места ни гра„дова, или их има веома мало; краљевина је то јадна и „%алосна, градови су у њој без јарака и без зидова. „Зграде и дворови, како краљевски тако и осталих „племића, саграђени су од брвана (раћз) и од дрвета; „Нити ја тамо где видех двора пили куће од камена или