Godišnjica Nikole Čupića

О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ ХТУ НО ХУ ВЕКА 57

ПТ ЕС ниши. 7 = аза пиљ пк — ва пе 5 ЗЛЕ или.

„јарцима, подзиданим, с двоструким зидом; врло је леп, „С кулама са стране земље. Капетан је овога града је„дан племић дубровачки, зову га господин Матко, и „заступа га један његов брат, којега зову господин брат", „И пошто је ово место у рукама краља, угарског, у Њ „се не пушта нико из Расије, а краљу га је, пре че„тири године, уступио деспот Расије, бојећи се да га „не би изгубио, као што се догодило с Голупцем, што „је 38 хришћанство од велике штете. У овоме граду „има места барем за 5—6000 коњаника, ако не за „још више. Још су ми казали да је овај град и арти„љеријом добро оружан. Свакојако, ја сам у поменутом „граду видео четири метална топа (ђотђагдез), од којих „су два из по два комада склопљени. Један је већи но „што сам ја икада видео; трло му је широко 52 палца, „! туда се меће камен, али је, по моме мишљењу, 34 „толику величину веома кратак.

„Исто тако сам видео шест галија и пет галиота „на реци Сави, покрај онога дворишта што сам спо„менуо,“ у коме станује више Расијанаца. Они се ни„Како не пуштају у остала четири утврђења, и ма да „је Њихово одељење добро тврдо, али није тако тврдо „као што су остала. И људи који знају добро, казали „су ми да деспот има варош која се зове Ново Брдо „(Хуецђегаће) на реци Морави, на граници Бугарске, „Словеније, Арбаније и Босне. Ту се копа сребро и „злато заједно, и одатле св вуче 200,000 дуката на „годину. И да није тога, мислим да би деспот до сад „био истеран из његове земље Расије,“

' Издавалац Француски забележио је да је то био Матко Тааовац, потоњи бан хрватски. Таловац се прозвао по имању које је у Угарској добио.

2 Отонч је двориште сноменуто у вези с Дунавом, те је лако могућно да овде место Саве треба мислити Дунав.