Godišnjica Nikole Čupića

ЕСнАфи У Скопљу 220

пафте, огрлице (ђердане), гривне и друге еитнице. Слави Константина и Јелену 21 маја.'

19, Грнчарски еснаф израђује од земље: грнце, разне врсте паница, ћупова, крчага (купица), ћункова и других ситница и потреба. Слави Светог Спиридона 12 децембра.

20, Дунђерски еснаф зида куће и остале зграде. Слави Светог Тому 6 октобра.

21, Метанџијски еснаф држи гостионице и кафане за дочек путника и других људи, којима је потребна механа јела и пића ради, а на преноћиште није имао права овај еснаф. За преноћиште су елужили анови, које су држали Турци, а и сад их држе. Овај еснаф слави Светог Трипуна | Фебруара.

22, Ккмекчијски еснаф, или лебарски, пекључиво меси леб, а слави Светог Илију 20 јула.

23, Симиџијски еснаф, израђује п меси: спмите, пењерлије, мекике и друге посластице; међу тим пече кућевне лебове и јела. Слави Светога Илију 20 јула.

' Кујунџијски еснаф славио је светог Сппридона, па му је Митрополит Пајисије око 136) године променио славу, те је почео славити Константина и Јелену. Ево како: да би Фанарски митроподит узео тога дана више дуката за еснафску службу у цркви 21 маја, јер му је сваки еснаф_ плаћао по 6) гроша за архијерејску службу, а тад му је ваљада требало више пара, те није могао да чека на Спиридона и његов дан 12 декембра, зашта он кујунџије: „За што славите ви светог Спиридона, и одговара ли он вашем руфету2“ Кујунџије одговоре: „Славимо Св. Спиридона зато што нам је остала та слава из старина, и што је свети Спиридон доказао Арију на сабору истинитост Свете Тројице, јер је узео у руку циглу, стиснуо је, те је вода пала доле, ватра планула горе, а земља остала у руци!« „Истина је то, одговори Митрополит, али је приличније за вас да славите Константина. јер је он пронашао крст на коме је Спаситељ света распет, а ви највише празите крстове и од њих живите, па је и угодно да славите Константина и Јелену.“

Овај митрополитов доказ очара ондашње скопске кујунџије те почну славити Константина и Јелену, а светог Спиридона напусте .