Godišnjica Nikole Čupića

ЕСнАфи у Скопљу 229

више деље даске и греде. Сад се тај старији дограмаџијски посао замењује модернијим столарским, и већ има неколико таквих столара Срба у Скопљу.

85, Демирџијски еснаф пли гвожђарски. Људи _ у овоме еснафу продају у својим дућанима: гвожђе (железо), раонике, вршнике, тигање, резе, маше и друге ситнице. Продају и опанке само изрезане од нечињене коже.

96, Таћаџијски еснаф продавао је једино фесове и друге капице. Пре 70 година таћаџије су израђивали од белога сукна капе за скопске Црногорце. Капе су те биле беле, па опточене крајем црним ширитом или платном за један сантиметар. Сада се те капице више не израђују, јер ву изишле из обичаја код Црногораца, и заменили их весовима и белим крпама поврх весова. Овога еснафа међу Турцима више и нема, јер сада сваки слободно продаје Фесове. Такве капице, од прилике, носе сада Арнаути и Срби око Дебра.

87, Бојаџијски еснаф масти плетиво и друге тканине за одело.'

88, Алачки пли дрндарски еснаф, дрнда п чешља вуну и памук, размешта га у перницама, душецима, јортанима и антеријама, па те ствари и прошива.

89, Берберски еснаф брија п шиша људе. Бербери још ваде људима рђаве зубе, пуштају крв, и помало лече.

40, Ханџијски еснаф држи ханове за преноћиште путника.“ Сада се већ виђају у Скопљу модернији хотели и гостионице.

'" У Куманову имају и Срби за себе бојаџиски еснаф, и славе „Свети убрус.“

2 Ханови су праве велике куће распоређене по укусу турском, и то су управо прве гостионице у Јевропи. Они су остали са свим